Aki közösségi platformokat használ, az rengeteg személyes adatot hagy magáról hátra. Az állami biztonsági hivatalok és szervezetek számára még sosem volt ennyire egyszerű az állampolgárokkal kapcsolatos információgyűjtés.

A Raytheon amerikai hadiipari cég egy olyan elemző szoftvert fejlesztett ki, amelynek a segítségével - néhány kattintás után - bárkinek létrehozható a személyiségprofilja, sőt, még az is előrejelezhető, hogy az illető a jövőben miként fog viselkedni. A Riot a közösségi oldalakon elérhető adatokat gyűjti össze és elemzi ki. A programról a The Guardian és a The Register egyaránt beszámolt. A The Guardian még egy 4 perces videót is nyilvánosságra hozott, amelyben a Raytheon egyik munkatársa mutatja be az alkalmazás működését. Ez a felvétel tökéletesen elegendő arra, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy azok, akik a Facebookon és a Twitteren regisztrálták magukat soha többé nem lesznek titkaik mások előtt.

Hogy miként működik ez a gyakorlatban, azt a társaság az egyik dolgozóján keresztül demonstrálta. Elegendő volt begépelni a férfi nevét és a Riot máris megmutatta, hogy Nick általában az Amerikai Egyesült Államok keleti partján és Texasban tartózkodik. Brian Urch, a Raytheon főnyomozója közölte: a program felhasználja a Nick t telefonjával felvett és a közösségi portálokon megjelentetett fotókban lévő GPS adatokat, amelyekből kiderül, hogy a felvételek pontosan melyik hosszúsági és szélességi fokon készültek. Tehát egyszerűen kimutatható, hogy a férfi hol tölti a legtöbb időt: hétfőnként és szerdánként kondizni megy, mégpedig már reggel 6 órakor. "Amennyiben el akarnák fogni őt vagy meg akarnák szerezni a laptopját, akkor elegendő csak a fitnesz stúdióba ellátogatni hétfő reggel 6 órakor" - mondta Urch.

A Raytheon azt állítja, hogy még nem adta el senkinek a programot, ugyanakkor azt elismerték, hogy amerikai hivatalok és vállalatok már hozzáférést szereztek a szoftverhez. Azon dolgoznak, hogy közösen egy nemzeti biztonsági rendszert fejlesszenek ki, amely a digitális világ több milliárd információját tudja feldolgozni. A The Register arra hívta fel a figyelmet, hogy az IBM, az SAS és a Genesys is olyan alkalmazást készítettek, amely lehetővé teszi a közösségi oldalakon megosztott adatok segítségével személyiségi profilok létrehozását, sőt, ezek segítségével még a fogyasztók és az ügyfelek viselkedése is előrejelezhető.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 088 megtekintés

Videó: 48 307 094 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921510

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh