Modern lézeres technikával elsüllyedt városokra bukkantak amerikai kutatók a hondurasi esőerdőkben. Két nagy, piramisokkal és terekkel, teraszformájú mezőkkel és csatornákkal rendelkező várost találtak a szakértők, akik eredményeikről a héten számoltak be Mexikóban.

Egyelőre nem tudni, hogy a legendák övezte Fehér Városról van-e szó. A legenda Hernán Cortés hódítóig nyúlik vissza, aki hatalmas gazdagságot sejtett ott.

A Houstoni Egyetem kutatói kisrepülővel repültek végig a La Mosquitia régió felett, és lézersugarakkal pásztázták végig a talajt. A visszaverődött sugarak alapján készítették el a terület felszíni struktúrájának képét. A szakértők egyenes és derékszögű struktúrák után kutattak, amelyek csak emberi kéztől származhatnak.

Eddig a tudósok abból indultak ki, hogy a közép-amerikai kultúrák nem nyomultak előre a mai Honduras területéig. Ezt azonban valószínűleg felül kell vizsgálni. "Talán sohasem mondhatjuk azt biztosan, hogy létezett a Fehér Város. Most azonban már egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a régió egykor sűrűn lakott volt, és az emberek megművelték a területet" – idézte a La Prensa című lap Christopher Fisher antropológust.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 893 058 megtekintés

Videó: 49 065 719 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054766

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh