Vanádium-dioxidból készült robotizom az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumához tartozó Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban. Az anyag eltérő hőhatásra más-más alakot és struktúrát tud felvenni.

Amikor ebből az alak- és méretváltoztató anyagból robotizmot készítettek, önmagánál ötvenszer nehezebb és ötször hosszabb objektumokat tudtak elmozdítani, 60 ezredmásodperces reakcióidővel.

Az elektronikai iparban már régóta csodaanyagként tekintenek a vanádium-dioxidra, mert alacsonyabb hőmérsékleten szigetelő, magasabb hőmérsékleten vezető anyag. De most kiderült, hogy ennél sokkal többre is képes. Hevítése során a vanádium-dioxid egyik irányban összehúzódik, míg a másik két dimenziójában megnyúlik. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy mesterséges izomként kapjon szerepet a robotikában.

Rendkívüli lehetőségek rejlenek ebben az anyagban, amivel akár az élőlények összetett izomzatát is szimulálni tudjuk. Attól azonban egy ideig nem kell félnünk, hogy Terminátor-szerű robotok készülnek belőle, mert a bemutatott szerkezetek most még csak apró csipekben működnek.

Forrás: index.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 087 747 megtekintés

Videó: 48 317 197 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923187

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh