A webes és technológiai óriás elutasította az amerikai ügynökség ajánlatát, ami egy humanoid robot megépítésére vonatkozott.

A Google nem akar pénzt elfogadni a robotkutatáshoz a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) nevű ügynökségtől, ami viszont mindent elkövet azért, hogy kiszorítsa a konszernt a DARPA Robotics Challange versenyről. Az ok egyszerű: az óriáscég az elmúlt hónapokban túl komoly szereplővé vált a robotika területén.

A Google saját robotokat akar építeni és komoly összegeket fektet be a projektbe. A társaság a közelmúltban összesen hét amerikai, illetve japán robottechnikára specializálódott vállalkozást vett meg. Köztük van a humanoid robotokat fejlesztő Schaft és a Meka and Redwood Robotics, illetve a tavaly decemberben felvásárolt Boston Dynamics. Mindez azt jelenti, hogy a Google nincs rászorulva a DARPA támogatására, azért, hogy így jusson kutatási pénzekhez. A vállalat egyértelművé tette: nem fogad el és nem is vár el támogatást az ügynökségtől.

A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy korábbi projektek miatt a Boston Dynamics és a Schaft is kapcsolatban van a DARPA-val. A meglévő szerződések mind a Google-t, mind a DARPA-t kötelezik arra, hogy még legalább 12 hónapig együttműködjenek. A DARPA Robotics Challenge aktuális kiírásában indult nyolc csapatból öt a Boston Dynamics robotjait használja.

A Google és a DARPA teljesen másképpen képzeli el a robotok jövőjét. A konszern a robotok kereskedelmi célú alkalmazását szeretné elérni, például szerepet kapnának az okostelefonok gyártásában, ezzel szemben a DARPA egyértelműen a katonai felhasználás mellett tette le a voksát. A kutatóügynökség elve egyszerű: támogatni kell különböző cégeket és ha sikeresek, akkor felvásárolni a technológiáikat.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 705 043 megtekintés

Videó: 48 918 339 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025476

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh