Egy rendkívül egyszerű és olcsó eszközzel is megoldható a tengervíz sótalanítása, megszüntetve az ivóvízhiányt.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani, hogy az elkövetkező évtizedekben az emberek által is fogyasztható édesvíz az olajéhoz mérhető szerepet kap majd, mivel a lélekszám növekedésével, valamint a rendelkezésre álló források véges mivoltának köszönhetően egyre kevesebb ivóvízzel kell majd beérnünk. Egy olcsó eszköz megoldást jelenthet a tengerek vizének nagy méretekben történő sótalanítására.

Kyle Knust, a Texas Egyetem doktorandusz hallgatója, évek óta dolgozik saját fejlesztésén, amelynek licencét egy 2012-ben útnak indított, szintén amerikai cég gyorsan meg is szerezte magának. Az Okeanos vezetése ugyanis szintén látott némi fantáziát az eszközben, amely kis mennyiségben ugyan nem túl jelentős eredményeket produkál, azonban szinte végtelen módon skálázható, így idővel akár az óceánok vizének nagy tömegben és állandó jelleggel történő sótalanítását is megoldhatná. Hogy ez mennyiben lesz így, az még a jövő kérdése, ám a munka eddigi gyümölcse mindenképpen biztató.

Maga az eszköz (amely a Waterchip névre hallgat) tulajdonképpen egy piciny, ipszilon alakú műanyag darabka, amely tenyerünkön is kényelmesen elfér. A mindössze 50 centbe kerülő fejlesztés elágazásánál elektromos mezőt generálnak, amely eltéríti a vízben található sót, így a másik ágon már a megtisztított folyadék távozik el - természetesen egy szintén igencsak apró csordogálás formájában. Egy chip a teljes sótartalom egynegyedét távolítja így el, azonban az eszközt könnyen és gyorsan skálázhatjuk, számos hasonló példány összekötésével pedig a nagyobb méretek leküzdése sem jelenthet gondot. A megoldás több előnyt is kínál a hagyományos, pumpákkal és membránokkal operáló üzemekkel szemben, amelyek ráadásul az üvegházhatás szempontjából sem bizonyulnak ideális alternatívának, hiszen azokhoz képest feleannyi energiával működik, a költségek terén pedig szinte össze sem hasonlítható a két eltérő alkalmazás.

Az említett cég az idei évben szeretné kipróbálni az első prototípusokat, ezt követően kerítenének sort a kereskedelmi forgalomban történő megjelenésre.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 716 654 megtekintés

Videó: 48 928 432 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027710

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh