A lágy-testű robotoknál alkalmazott habokból készült szív egy nap alkalmazható lehet a jelenlegi műszívek helyett. Az amerikai Cornell Egyetem kutatói elkészítették az első működő prototípust. Az elmúlt években jelentős fejlődés ment végbe a kígyókat, vagy különböző csápokat utánzó lágy testű robotok terén. Ezek a gépek rugalmas műanyagból készülnek, mozgatásukat sűrített levegővel oldják meg. Azonban a levegő eljuttatásához szükséges csőhálózat lekorlátozza a robotok alakját az egyszerű, lapos alakzatokra, ezért döntött úgy a Robert Shepherd által vezetett csapat, hogy egy szilárd, porózus műanyag habbal dolgozik.

Ez természeténél fogva rendelkezik a légáramlást biztosító "csőhálózattal", ami nagyon hasonló az erekkel átszőtt izomzatunkhoz. A habot a bőrhöz hasonló szilárd műanyag burokkal vették körül. A kutatók néhány egyszerű levegővel működő hajlító és nyújtó eszközzel tesztelték az anyagot, majd elkészítették az emberi szív leegyszerűsített modelljét. A modell csak két kamrával rendelkezik szívünk négy kamrájával ellentétben, a levegővel történő működtetés azonban rugalmassá teszi, a véráramlás helyett vizet pumpál bele. Maga a szívverés nem észlelhető, mivel a feszes műanyag "bőr" hatására minden tágulás és összehúzódás belül megy végbe.

Shephard szerint megoldásukban rengeteg potenciál rejtőzik, azonban további fejlesztések szükségesek, hogy életképes megoldás legyen az emberi szív helyettesítésére. A jelenlegi műszívek több mozgó alkatrészt is tartalmaznak, melyek növelik a meghibásodás esélyét. Az új megoldás egyetlen anyagdarabból készül.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 550 789 megtekintés

Videó: 43 823 578 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6227316

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh