Az Egyesült Államok történetének eddigi leghosszabb kormányzati leállása a térképek frissítését is hátráltatja.

A Föld magja az utóbbi időben furcsán kezdett viselkedni, ami ránk, a felszínen élőkre is hatással van. A mélyben kavargó vas áramlása gerjeszti ugyanis bolygónk mágneses terét, és ha az áramlás megváltozik, a mágneses tér is vele módosul. Egy ideje pedig pontosan ez történik: míg a mágneses északi pólus évszázadokon át nagyjából ugyanott volt, az utóbbi évtizedekben a helyzet gyorsan módosulni kezdett.

Olyannyira, hogy a szakértők szerint nagyon időszerű lenne frissíteni a bolygó hivatalos mágneses modelljét, amelyre a modern navigációs rendszerek épülnek. A brit és amerikai szakértők által javasolt módosításokat elvileg január 15-én kellett volna közzétenni a Nemzeti Éghajlati Adatközpont honlapján, amely azonban jelenleg nem elérhető, mivel az Egyesült Államokban december 22. óta áll a kormányzati munka, így a kereskedelmi minisztérium alá tartozó NOAA is szünetelteti működését.

A helyzet annyiban nem meglepő, hogy a mágneses pólusok mindig is vándoroltak. Az északi pólus mozgását a 19. században kezdték nyomon követni a kutatók, és azóta a pólus folyamatosan Szibéria felé mozog Kanada irányából. A probléma azonban az, hogy az utóbbi évtizedekben ez a mozgás felgyorsult: míg a 20. század nagy részében a pólus 9 kilométerrel modult el évente, a 2000-es évek kezdetére a sebesség 52 kilométer/évre nőtt.

A kutatók szerint a mozgás felgyorsulását egy Kanada alatt húzódó vasáramlat okozhatja. Azt, hogy valamiféle helyi anomáliáról lehet szó, az is alátámasztja, hogy a déli mágneses pólus közel sem ilyen mozgékony. Az északi pólus fokozott ütemű vándorlásán túl a kutatók egy rejtélyes kilengéseket is felfedeztek a mágneses térben, amelyekről egyelőre senki sem tudja, mi okozhatja, de annyi biztos, hogy ezek még kiszámíthatatlanabbá teszik az északi pólus mozgását.

A Föld mágneses modelljét rendszerint 5 évente frissítik, az északi pólus szokatlan viselkedése miatt azonban a szakértők indokoltnak látták, hogy két évvel előrehozzák a következő verzió közzétételét, így 2016 után 2019 januárjában is ki akartak adni egy új modellt. Amely nagyjából 40 kilométerrel odébbra helyezi a mágneses északi pólus helyét ahhoz képest, mint a jelenleg használt modell.

Az új verzió el is készült, és napokon belül meg is lehetne kezdeni használatát, ha lenne hol közzétenni, ehhez azonban jelenleg úgy tűnik, hogy meg kell várni, míg újra beindul a NOAA. A késlekedés persze a világ nagy része számára semmilyen különösebb következménnyel nem jár, hiszen a Föld méretei mellett még a pólus felgyorsult mozgása sem befolyásolja érdemben a navigációt a bolygó nagy részén. Komolyabb problémákkal csak azok küzdenek emiatt, akik az Északi-sark környékén próbálnak nagy pontossággal tájékozódni, de minél távolabb kerülünk ettől a régiótól, annál elhanyagolhatóbbá válik a hiba.

Forrás: ipon.hu / theatlantic.com

Kapcsolódó blogbejegyzésünk: Eltolódott a Föld mágneses pólusa

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 393 megtekintés

Videó: 48 301 745 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920885

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh