Pénteken elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében december 1-jétől az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre - jelentette be Frédéric Vincent, a brüsszeli testület egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős szóvivője.

A korlátozás a klotianidin, az imidakloprid és tiametoxám nevű szerekre vonatkozik, december 1-jén lép hatályba, és két éven belül, vagy amint új tudományos adatok látnak napvilágot, felülvizsgálják.

"Megígértem, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által azonosított kockáztatok miatt mindent meg fogok tenni, hogy garantáljam méheink védelmét" - hangsúlyozta Tonio Borg fogyasztóvédelmi és egészségügyi uniós biztos, aki rámutatott, hogy a méhek nemcsak mézet állítanak elő, de ennél fontosabb, hogy a növények beporzásának nyolcvan százalékát is ezek a rovarok végzik el. Ingyen és bérmentve, természetes úton - hangsúlyozta a máltai politikus.

A bizottság által kiadott közlemény azt is ismerteti, hogy a tagállamok hatóságainak szeptember végéig kell módosítaniuk vagy visszavonniuk a szerek alkalmazására kiadott engedélyeket, a meglévő készleteket pedig november 30-ig lehet felhasználni. A tilalom nem vonatkozik az üvegházi vagy a virágzás utáni felhasználásra, ahol vagy amikor a méhek nem kerülhetnek tömegesen érintkezésbe a szerekkel.

A bizottság kiemeli, hogy az intézkedés a testület méhvédelmi stratégiájába illeszkedik, amelynek keretében a többi között az EU társfinanszírozást nyújt tagállami méhészeti programok támogatásához és tanulmányok elvégzéséhez, hogy kiderüljön, mi okozza a méhek pusztulását.

A szerek betiltását Magyarország kifejezetten ellenezte, arra hivatkozva, hogy Magyarországon semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ha a rovarirtó szereket az előírásoknak megfelelően használják, akkor bármilyen jelentős fenyegetést jelentenének a méhállományra, emellett viszont ezek a vegyszerek, amelyeket a vetőmagok csávázásra használnak, hogy a földbe vetett magvak védettek legyenek a kártevő rovaroktól, egyáltalán nem, alig vagy csak nagyon nehezen pótolhatóak a mezőgazdaságban.

A bizottság közleménye ismerteti, hogy a többi között ezek a rovarirtó szerek is felelősek lehetnek az európai méhállomány csökkenéséért, de élősködők, kórokozók, más mérgező anyagok vagy akár környezeti tényezők, így a klímaváltozás vagy az élőhely és táplálék hiánya is okozhatja a méhpopuláció megcsappanását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 156 megtekintés

Videó: 48 299 501 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920630

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh