Nemrég közöltek fényképeket az új kínai Li csien lopakodó csapásmérő drón prototípusáról. Sok hasonlatosság van közte és az amerikai X-47 csapásmérő repülő tervei között.

Ez azt bizonyítja, hogy drónok létrehozásáról szóló programok mértékében Kína már összehasonlítható az Egyesült Államokkal, mondta Vaszilij Kasin, a Stratégiai és Technológiai Elemző Központ szakértője.

Közismert, hogy a Li csien gép mellett még egy nagyméretű, igen drága drón, a Szjanlun is tesztelési stádiumban van. A Szjanlun az amerikai Global Hawk stratégiai felderítő drón analógja. Az egyetlen ország, amely egyszerre valósít meg ilyen hatalmas léptékű programokat drónok terén, az az Egyesült Államok. Oroszország elmaradt ezen a téren: bár az elmúlt években dolgoztak olyan nehéz csapásmérő drónokon, mint a Szkat vagy a Proriv, egyelőre egyik se került ki a papírok világából. Egy kísérleti orosz drón megjelenésére csak az évtized közepén lehet számítani.

Az is közismert, hogy Kína egyszerre több tucat új drónon dolgozik. A 2012-ben tartott csuhaji légi-szalonon több tucat, mindenféle méretű és fajta drón terveit állították ki. Kiállítottak ezen kívül olyan precíziós fegyvereket is a drónok számára, mint az alig 20 kilós kisméretű irányítható bombák. Korábban Kína már elsajátította az izraeli Harpy csapásmérő drónok gyártását, melyeket Izrael a 90-es években szállított Kínának. Jelenleg Kína e gépek egy korszerűsített változatát gyártja.

Kína már kidolgozott egy saját felderítő-csapásmérő drónt, a MALE osztályú (közepes repülési magasságú, nagy hatótávolságú) Pterodactyl-t. Egyelőre nem lehetünk biztosak abban, hogy a kínai modellek számára teljes mértékben biztosítva van a tervezői és gyártási kapacitás. Jelenleg azt tudjuk, hogy Kína képes viszonylag jó minőségű taktikai és felderítő drónokat gyártani. Nem lehetünk ilyen biztosak azonban a nehéz csapásmérő és stratégiai felderítő drónokkal kapcsolatban. Láthatóan Kína ezeket a drónokat Hszincsiang és Tibet nehezebben elérhető terepei, valamint a vitás tengeri területek megfigyelésére szeretné használni.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 697 185 megtekintés

Videó: 48 907 989 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023857

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh