Eric Schmidt, a Google elnöke és Jared Cohen, az óriáscég egyik munkatársa közösen írtak könyvet arról, hogy a digitális termékek és szolgáltatások hogyan változtatták meg a mindennapi életünket.

A The New Digital Age című könyvükben Schmidt és Cohen azt fejtegetik, hogy kétmilliárd embernek már most is van internethozzáférése, és a következő években további ötmilliárdnak lesz, elsősorban a mobil eszközöknek köszönhetően. Szerintük az emberiség történetének leggyorsabb és legizgalmasabb korszakában élünk. A számítógépek a mindennapi feladatok megoldását át fogják venni tőlünk. A mosógép tudja majd, hogy éppen melyik ruhánk tiszta és van a szekrényben, s a naptárat figyelembe véve fog javasolni az adott napra megfelelő viseletet. Ennél azonban fontosabb az az ötmilliárd ember, akik a fejlődő országokban és az elnyomó rezsimek irányítása alatt élnek, s csak rövid idő múlva - a mobil készülékek segítségével - csatlakozhatnak majd a világhálóhoz.

Schmidt és Cohen úgy vélik, még a kínai kormány is kénytelen lesz enyhíteni a cenzúrán, a folyamatot ugyanis nem lehet feltartóztatni. Ugyan egyik ország sem lesz képes eltiltani az embereket az internettől, de az államok megpróbálnak majd olyan területeket kialakítani, amelyek el vannak vágva a kibervilágtól és ahol a saját szabályaik érvényesek. Kérdéses tehát, hogy a jövőben csak egy világháló lesz, vagy több, államilag ellenőrzött hálózat is. Ez a következő esztendőkben dől majd el, és az elnyomó rezsimek nem fogják kihagyni az új lehetőségeket polgáraik megfigyelésére.

A jövőben az emberek online személyazonossága számos profilból tevődik majd össze, ezek közül néhányat az egyes országok fognak ellátni tanúsítvánnyal. Az államokat különösen a biometrikus adatok érdeklik, ezért hatalmas, hálózatba kötött adatbázisok jöhetnek létre. Az okostelefonok kameráival hamarosan bárki bűnözők után kutathat és jutalmat tehet zsebre, így akár a háborús bűnösök is bíróság elé állíthatók lesznek. Fontos, hogy nemzetközi szerződésekkel szabályozzák a dróntechnika elterjedését. Nehéz lesz különbséget tenni az Anonymous-aktivisták, a kiberbűnözők és a kiberkatonák között. A jövőben a terroristáknak nem kell afganisztáni és pakisztáni táborokba utazniuk, hanem inkább európai és amerikai hackertanfolyamokra iratkoznak majd be.

Szerintük az adatvédelem területén viszont nem várható komoly előrelépés. Schmidt és Cohen szerint inkább olyan szabályok valósulnak meg, hogy nem lehet felhasználni a 18 évesnél fiatalabbak személyes adatait. Eric Schmidt nemrég az internetet népszerűsítette Észak-Koreában, majd kiderült, hogy támogatja annak a lobbicsoportnak a létrehozását, amely a technológiai óriáscégek érdekeit támogatja. A menedzser nemrég a D: Dive Into Mobile rendezvény alatt említette meg, hogy az Android minden eddiginél gyorsabb ütemben terjed, ez pedig megadja a lehetőséget számukra, hogy több milliárd embert érjenek el, így 2020-ra mindenki a neten lesz.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 373 728 megtekintés

Videó: 43 672 112 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6204039

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh