A közösségi portál alapítója ilyen drónokkal szolgáltatna internetelérést.

A Facebook – számos más céggel együtt – az internet globális elérhetőségén dolgozik, ennek érdekében kísérleti lézerkommunikációs rendszert fejlesztenek, de speciális drónokkal is előálltak, amelyek a magasból biztosítanák a gyors és kényelmes eléréseket. Az első repülésre sor is került, az eredmény biztató.

A hivatalos oldalon tették közzé az első rövid repülésről szóló beszámolót, amely szerint jól haladnak a munkálatok. Itt tulajdonképpen egy hatalmas szárnyról van szó, amelyet robotpilóta vezérelne, ezért is van szükség az előzetes tesztelésekre, hogy meggyőződjenek az irányítás megbízhatóságáról. A kísérlet jól sikerült, hiszen a megfelelő sebesség elérésekor a számítógépes rendszer utasítást adott a rögzítés feloldására, ezt követően pedig az Aquila névre keresztelt tákolmány felemelkedett, majd pedig 96 percen keresztül körözött a levegőben, mintegy 40 km/h-s sebességgel.

Ez utóbbi nem változik majd az éles szolgálat során, hiszen a hangsúly nem a sebességen van. A 34,4 méter széles drón azonban kétszer magasabbra emelkedne (elérve a 18 ezer métert), itt 2000 helyett 5000 wattot igényelne, ami még mindig tűrhető, bár a szakembereknek még dolgozniuk kell az akkumulátor tökéletesítésén, amelyet az energiagyűjtési fázis és a fogyasztás optimalizálása egészít majd ki. Itt nyilván jóval hosszabb ideig kell majd a levegőben tartani a rendszer alkotóelemeit kitevő drónokat, amennyiben azonban ezt sikerül elérniük, máris indulhat az Internet.org szélesebb körű elterjesztése.

A repülési idő egyes esetekben elérné a három hónapot, a távoli régiókban ugyanis nem sok alkalom adódik a karbantartásra és az esetleges cserére. A napenergiára támaszkodó repülésben jelenleg két hét a rekord, tehát bőven van min dolgozniuk.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 240 megtekintés

Videó: 48 280 819 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918820

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh