Számtalan összeesküvés elmélet kering a világban. A NASA meghamisította a Holdra szállást, a maja naptár szerint 2012-ben eljött a világvége, 2003-ban a rejtélyes Nibiru bolygónak el kellett volna pusztítania a földi életet, és még sorolhatnánk - a lényeg, hogy többségük eleve rendkívül távol áll a valóságtól.

Phil Plait, aki foglalkozását tekintve csillagász és több blogot is vezet a tudományos és áltudományos témákról, úgy gondolta ideje utána nézni a chemtrail témának, igen nagy táborral rendelkezik ugyanis az az elképzelés, miszerint a kormányok repülőgépekről tudatmódosító kemikáliákkal árasztják el a lakosságot, vagy éppen az időjárást befolyásolják ezzel a módszerrel.

A repülőgépek kondenzcsíkjai valójában csak a vízpára kondenzációjának eredményei. Hogyan lehet ebből összeesküvés elméletet gyártani?

Az elmélet 1996-ban kapott szárnyra, amikor az a vád érte az Egyesült Államok Légierejét, hogy szándékosan rejtélyes anyagokat juttat a levegőbe, szokatlan légköri jelenségek kíséretében. További spekulációra adott okot a "Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025" c. kutatás, amely a chemtrail-elmélet szószólói olvasatában bizonyíték, hogy az Egyesült Államok katonasága képes befolyásolni az időjárást. A tanulmány valójában egy fiktív forgatókönyvön alapul, a dokumentum sehol nem említi meg, hogy a polgári lakosság ellen bevetnének ilyen fegyvereket, és az is kiderül belőle, hogy jelenleg semmi ilyesmi nincs gyakorlatba ültetve.

Az alternatív elképzelés első hirdetői között van William Thomas tényfeltáró újságíró, aki szerint a permetezésben nemcsak katonai gépek, hanem a polgári utasszállítók is részt vesznek. Toni Thayer, a Blue Skies International ügyvezető igazgatója úgy véli, a permetezés mögött az úgynevezett Új Világrend, egy háttérből irányító szűk elit áll.

A Kalifornia Egyetem és a Carnegie Intézet tudósai összefogva elkezdték kutatni a témát. Céljuk nem az összeesküvés elméletgyártók meggyőzése, sokkal inkább egy szilárd tudományos forrásanyag összeállítása volt, ami segít a közvélemény informálásában.

A kutatók több száz kondenzcsík szakértőt, valamint légköri lerakódást, vagyis a különböző vegyi anyagok levegőből talajba jutását tanulmányozó szakembert kérdeztek meg a különböző chemtrail-oldalakon elérhető bizonyítékokról, többségükben repülőgépek kondenzcsíkjairól készült felvételekről, valamint víz- és talajminták elemzéseiről.

Összesen 77 tudós jelzett vissza, az eredmény pedig nem hozott szinte semmi meglepőt. 76 tudós nem talált semmilyen bizonyítékot egy nagymérvű titkos légköri programra, a chemtrail-oldalakon található képek csak egyszerű kondenzcsíkok. Most mindenki azt kérdi, mi van azzal az eggyel, aki nem értett egyet a többiekkel? Az ő kutatásából az derült ki, hogy egy távoli területen "magas légköri bárium szintet észlelt, szokványosan alacsony bárium szinttel a talajban”. Más szavakkal a szóban forgó tudós nem zárta ki egy nagymérvű titkos légköri program lehetőségét, ami nem egyenlő azzal, hogy valós dologról lenne szó, a szokatlanul magas bárium szint ugyanis messze nem támasztja alá az összeesküvés elméleteket.

A kutatás kifejezetten érdekes, sokkal több egy egyszerű tagadásnál - érdemes elolvasni (Kattintson ide... ). A szerzők hangsúlyozzák, tanulmányuk nem fogja megingatni az összeesküvés elméleteket. A kiagyalók minden elméletükkel szemben felhozott bizonyítékot az összeesküvés álcázásaként értékelnek. A közvélemény józanságát azonban erősíthetik.

Forrás: sg.hu / newscientist.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 778 megtekintés

Videó: 48 323 326 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923857

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh