Szűkre veszik a menetrendet, már a jövő év végéig megkerülnék a Holdat.

Az utóbbi néhány hónapban igencsak felgyorsult a Holddal és általában az űrkutatással kapcsolatos bejelentések özöne, hiszen itt amerikai magáncégek, a NASA, valamint egyéb államok is jelezték új vagy módosított terveiket. Most a SpaceX közölte, hogy 2018 az eddigieknél is fontosabb év lesz.

A NASA új rakétáját és kapszuláját próbálná ki hamarosan élesben, itt pedig a Holdat is újból megközelítenék, mintegy 45 év után először hagyva el az alacsony orbitális pályát. A SpaceX ezt nem hagyta válasz nélkül, Elon Musk pedig hivatalosan is közölte, hogy 2018 végére ők is megkerülnék a Holdat, mégpedig két űrturistával, akik egyszerű civilként indulnának a nagyjából 560 ezer kilométeres, egy hétig tartó útra. Merész elképzelésről van szó, hiszen ők is új rakétát és kapszulát vetnének be erre a célra, bár ezek addigra (legalábbis a menetrend szerint) már eljutnának a Nemzetközi Űrállomásra, vagyis bizonyítanák létjogosultságukat.

A vállalat a Falcon Heavy rakétát és a Dragon kapszula második változatát (Crew Dragon) használná fel a jövőben, ezeknek azonban még bizonyítaniuk kell. A jelenlegi elképzelés szerint a rakéta még az év vége előtt indulna első útjára, a páros a jövő évben repülne először az ISS-re, ezt pedig alig 6 hónappal később követné a Hold megkerülése, ami nagyon szoros menetrendnek tűnik. A két űrturista kilétét egyelőre nem árulták el, ők nyilván pénzes magánemberként keresték meg a céget, azt azonban szinte minden, a területtel foglalkozó megnyilatkozó kiemeli, hogy az ilyen grandiózus projektek csak nagyon ritkán tarthatók az előre megszabott határidőkhöz.

Musk még nem tudja, hogy a NASA előtt odaérnek-e a Holdhoz, de itt várhatóan Kínával is versenyre kell majd kelniük.

Forrás: sg.hu / spacex.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 845 548 megtekintés

Videó: 49 023 711 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7044199

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh