A nyár végén kerítenek sort az amerikai megoldás éles tesztjére, az energiafelhasználást és a tűzgyorsaságot vizsgálják.

Még évekkel ezelőtt írtunk arról, hogy az amerikai haditengerészet dolgozik saját elektromágneses ágyúján, amely egy évszázados ötletre épül. Akkor 2016-ra ígérték a komolyabb teszteket, ezekre azonban csak most, valamikor a nyár végén kerítenek sort.

Az ONR (Office of Naval Research) közleményéből kiderül, hogy az úgynevezett railgun esetében valóban jelentős elektromágneses pulzusra alapoznak, amely a hangsebesség hatszorosára gyorsítaná fel az erre kijelölt muníciót, hogy az kellő romboló erőt fejtsen ki az akár 100 tengeri mérföld távolságra lévő célpontok ellen. Mivel itt a nagy sebesség révén pusztán a kinetikus energiára támaszkodnának, nem lenne szükség a puskapor vagy egyéb kémiai összetevők alkalmazására, a fegyverrendszernek otthont adó hajókat pedig nem kellene megpakolni hagyományos robbanóanyagokkal. Amennyiben sikerrel mutatkozik be a fejlesztés, a tengereken ismét népszerűvé és ütőképessé válhatnak a nagy felszíni egységek, amelyek a csatahajók mintájára biztosítanák az adott hatalom fölényét, illetve annak megőrzését.

A haditengerészet a tesztek során többek között azt igyekszik majd pontosabban meghatározni, hogy mekkora energia felhasználására van itt szükség. A nyár végén esedékes tesztek alatt 20 Megajoule lesz a határérték egy-egy lövés esetében, ami nagyjából megfelel egy átlagos hűtő 12 órán keresztüli üzemeltetésének. Ezt jövőre 32 Megajoule-ra emelnék, a másik fontos cél azonban a folyamatos használat, illetve az egymást követő lövések leadásának vizsgálata, itt ugyanis szeretnék elérni, hogy az adott fegyverrel viszonylag gyorsan tudjanak ismét tüzelni – ez utóbbival kapcsolatban nem hangoztak el konkrét számok, de jó eséllyel percenként legalább 2 lövést szeretnének leadni, ahogy az eddig is megszokott volt a nagy tengeri fegyverrendszerek esetében.

Az idei és a jövőre tervezett teszteken dőlhet el, hogy mennyiben valósulhat meg a railgun alkalmazásának álma, itt kíváncsian várjuk az eredményeket.

Forrás: sg.hu / onr.navy.mil

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 107 megtekintés

Videó: 48 280 541 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918758

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh