A 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló fordulat megelőzésére az Egyesült Államok illetékes felügyelő hatóságának utasítására kilenc, az Egyesült Államokban működő nagybank elkészítette a "végrendeletét". Ebben jelezték, hogy a Lehman Brothershoz hasonló csődhelyzet bekövetkezte esetén hogyan szednék szét a saját bankjukat és miként értékesítenék az eszközeit.

A Federal Deposit Insurance Corp. már közzétette azokat a végrendeleteket (living wills), amelyeket a Bank of America, a Barclays, a Citigroup, a Credit Suisse, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a JP Morgan Chase, a Morgan Stanley és az UBS készített. A Financial Times Deutschland összefoglalója szerint a jelentések most közzétett részletei azonban meglehetősen zavaros képet adnak arról, mit lépnének a bankok válsághelyzetben, például a cégek nem szögezik le, mely üzletrészek tekinthetőek rendszer szinten fontosnak.

Az FDIC és a Fed a válságot követően kapott nagyobb hatáskört a rendszerszintű kockázatot jelentő banki tevékenységek felszámolására, a most elkészített jelentések egy részét bizalmasan kezelik, hiszen a részletes üzleti beszámolók közzététele óriási versenyhátrányt jelentene az érintett bankoknak.

Az viszont biztos, hogy az eddig a jelentésekkel előálló pénzintézetek nem tűntek túl aggodalmaskodóknak. A Deutsche Bank például azt állítja, hogy az amerikai leányvállalat leválasztása és felszámolása minimális rendszerszintű kockázatot jelentene. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a cégek leválaszthatják a fontos üzletrészeket, amelyeket magánbefektető vagy egy közpénzből felállított áthidaló bank is átvehet, a jövőben viszont a bank hitelezői is anyagi felelősséget vállalnak ezekért a lépésekért és ehhez még hozzáadódik a bankadó, ami szintén bonyolítja a helyzetet.

A JP Morgan szintén állítja, hogy ha beütne a krach, annak költségeit kizárólag a részvényesek és nem az állam viselné. Az eszközállományát tekintve legnagyobb amerikai pénzintézet ilyen esetben egy rosszbankot hozna létre, aminek részvényeit osztaná szét a befektetők között az anyagi segítség arányában.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 718 921 megtekintés

Videó: 48 930 083 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028038

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh