Olaszország belegyezik egy olyan átmeneti időszakba, ameddig még hajlandó átvenni a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőket az Európai Unió Sophia elnevezésű akciójában részt vevő hajókról - közölte hétfőn Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter Berlinben, miután tárgyalt német kollégájával, Heiko Maasszal.

Róma erre addig hajlandó, míg az EU el nem fogadja a misszió új feladat-meghatározását, ami Milanesi reményei szerint öt héten belül megtörténik. Az olasz kormány nem kérdőjelezi meg a Sophia létjogosultságát, és nem is akar véget vetni az akciónak - derült ki Milanesi szavaiból.   

"Nem új Sophia misszióról van szó, csak a bevetés szabályairól" - fogalmazott az olasz külügyminiszter.   

Az olasz kormány kilátásba helyezte, hogy a civil mentőhajók után az uniós akcióban részt vevő hajókról sem lesz hajlandó átvenni a Földközi-tengeren kimentett embereket. Megakadályozandó. hogy az uniós hajók olyan helyzetbe kerüljenek, hogy a fedélzetükre vesznek a tengeren több száz embert, majd nem tudnak velük hol kikötni, a bevetést irányító Enrico Credendino elrendelte, hogy hétfőig minden hajó térjen vissza a kikötőbe.   

A többi uniós ország arra tett ígéretet az olasz kormánynak, hogy öt héten belül új stratégiát dolgoznak ki arra, hogy mi legyen azokkal az emberekkel, akiket a Sophiában részt vevő hajók mentenek ki a Földközi-tengerből. Az olasz kormány azt akarja elérni, hogy a menedékkérőket osszák szét a többi uniós tagállam között. Milanesi reményét fejezte ki, hogy sikerül a többi országgal kiegyensúlyozott megoldást találni.   

A Sophia eredeti célja szerint nem mentőakció. A hajók feladata az embercsempészek elleni fellépés. 2015 óta azonban mintegy 50 ezer hajótöröttet is kimentettek a Földközi-tengerből.   

Heiko Maas szerint lépésről lépésre haladva tartós megoldást kell találni Olaszországgal közösen. A német külügyminiszter üdvözölte, hogy a Sophia misszió folytatódhat.   

"Ez azt jelenti, hogy a műveletet alapjaiban nem fenyegeti veszély, ami jó és fontos hír" - húzta al Heiko Maas.   

A Sophiában jelenleg hat hajó, több repülőgép és helikopter vesz részt. Németország az Elba hajóosztályba tartozó, Mosel nevű segédhajóval járul hozzá a misszióhoz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 721 165 megtekintés

Videó: 44 068 132 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6241034

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh