Ezt hangsúlyozta szerdán Hszi Csin-ping elnök, aki a hadseregnek is a főparancsnoka. Óva intette a szigetország vezetőit attól, hogy deklarálják Tajvan függetlenségét. A kínai hadsereg újévi nyilatkozata egyértelművé teszi: felkészülnek a háborúra is.

Az utóbbi időben a kínaiak flottája fokozta az aktivitását Tajvan körül. A pekingi titkosszolgálat pedig mindent elkövet, hogy gyengítse a tajvani elnök asszony függetlenségi törekvéseit. Legutóbb a helyi választásokon a függetlenség hívei súlyos vereséget szenvedtek el. Az elnök asszony Pekinget vádolta meg azzal, hogy ügynökei befolyásolták a választásokat Tajvan szigetén.

Tajvan a Mennyei birodalom része volt, de a japánok megszállták és életterük részének nyilvánították. A második világháború után ide vonult vissza Csang Kaj-sek tábornok hadserege, mely vereséget szenvedett a kommunista vörös hadsereggel szemben. Mind Mao Ce-tung, mind Csang Kaj-sek Kína részének tekintette Tajvant. Amikor a helyi lakosság lázongott Csang Kaj-sek uralmával szemben, vérbe fojtották a tiltakozást Tajvan szigetén, melynek biztonságát az Egyesült Államok flottája garantálja.

Trump elnök előbb tárgyalt Tajvan függetlenségpárti elnök asszonyával, mint Hszi Csin-ping elnökkel, hogy így gyakoroljon nyomást Pekingre. A tajvani probléma része az USA és Kína kapcsolatainak, melyek az utolsó időben meglehetősen feszültek. A két elnök fegyverszünetet kötött a kereskedelmi háborúban, de a megoldás nem körvonalazódik. Közben pedig mind Washingtonban, mind Pekingben rekordnagyságú katonai költségvetést fogadtak el. Az amerikai és a kínai flotta farkasszemet néz egymással Tajvan körül, mellyel kapcsolatban Hszi Csin-ping elnök az új évben sietett hangsúlyozni: ha kell, akkor fegyverrel is megakadályozzák a  függetlenségét!

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 712 megtekintés

Videó: 48 315 837 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922984

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh