Kanada felére csökkenti kubai nagykövetségének diplomáciai személyzetét rejtélyes megbetegedések miatt - közölte az ottawai külügyminisztérium szerdán.

A tervek szerint a mintegy tizenhat fős diplomáciai személyzetet nyolcra csökkentik. A bejelentés szerint Kanada továbbra is nagyköveti szinten képviselteti magát a szigetországban, miközben a nagykövetség teljes körűen ellátja a konzulátusi teendőket.    

A külügyi tárca a nap folyamán erősítette meg, hogy a diplomáciai képviselet egy újabb alkalmazottjánál észleltek szokatlan tüneteket. Kanada szerint ezzel 2017 eleje óta a havannai nagykövetséghez köthető 14 személy szorult orvosi ellátásra.   

Tavaly november végén a kanadai külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy az érintettek között Havannában dolgozó diplomaták, illetve egyes nagykövetségi dolgozók családtagjai vannak, akik szédülésről, fejfájásról és koncentrációs nehézségekről panaszkodnak.   

Hasonlóan rejtélyes esetekről 2016 óta érkeznek jelentések Kubában dolgozó amerikai diplomatáktól, akik hallási, látási, egyensúlybeli és memóriaproblémák miatt szorultak kezelésre az Egyesült Államokban. 2016 vége és 2017 augusztusa között a havannai amerikai nagykövetség 24 munkatársa panaszkodott fejfájásra és rosszullétre, valamint szenvedett enyhe agykárosodást vagy akár tartós, súlyos halláskárosodást. Több tisztségviselő fülsértő hangot hallott, mielőtt megbetegedett, emiatt az Egyesült Államok eleinte úgy gondolta, hogy "hangtámadás" érte a havannai nagykövetségének munkatársait. A nyomozás későbbi eredményei szerint a diplomaták által hallott hangok csak "melléktermékei" lehettek annak a jelenségnek, amely a károsodást okozta.   

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a pácienseknél a fehérállományban bekövetkező elváltozást, illetve az milyen kapcsolatban áll a tüneteikkel. Azt sem tudni, hogy mind a 24 érintett személynél kimutatták-e az elváltozást. A páciensek többsége azóta teljesen rendbejött, de körülbelül egynegyedüknél tartósan megmaradtak a tünetek.   

Kuba tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blogbejegyzésünk: Rovarkutatók oldották meg a kubai „akusztikus támadások” rejtélyét

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 320 909 megtekintés

Videó: 45 406 918 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6370250

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh