Hosszas alkudozás kezdődhet Görögországban, ahol a vártnál is többen szavaztak a megszorításokat élesen ellenző új pártokra. Az eddig kormányzó Új Demokrácián és a PASZOK-on kívül mindenki az uniós mentőcsomag feltételéül szabott lépések ellen van.

98 százalékos feldolgozottság mellett az Új Demokrácia 18,92, a PASZOK pedig 13,22 százalékon áll, így ketten együtt is csak 149 helyet szerezhetnek a 300 fős parlamentben, vagyis oda az eddigi többségük.

A vasárnapi görög választásokon a korábban várnál is nagyobb mértékben büntették az eddigi megszorításokat végrehajtó kormánypártokat a választók: az évtizedek óta egymás váltó jobboldali Új Demokrácia és a baloldali PASZOK úgy tűnik, hogy még egymással ismét nagykoalícióra lépve sem tud kormányt alakítani.

Azonban az is kérdés, hogy még ha meg is lesz a szükséges mandátumszám, egyáltalán akar-e nagykoalíciót kötni az Új Demokrácia. Bár a párt vezetői korábban azzal kampányoltak, hogy új választások jöhetnek, ha nem képesek egyedül kormányt alakítani, a választások estéjén a párt tisztségviselői már jelezték, hogy inkább együttműködési lehetőséget keresnek.

Ez pedig azt jelentheti, hogy hosszas alkudozás kezdődhet a pártok között, ami nem ígérkezik egyszerűnek, mivel az összes többi párt élesen elutasítja a megszorításokat, amik nélkül pedig az ország aligha kaphatja meg az uniós mentőcsomag következő részleteit, vagyis akár hónapokon belül csődöt jelenthet.

A többi párt a választások után is élesen kritizálta a megszorításokat, a meglepetésre második helyen végző Radikális Baloldali Szövetség vezetője, Aléxisz Cíprasz például barbár memorandumnak nevezte Görögország megállapodását a hitelezőivel. A párt jó szereplése szerinte "egy erős üzenet Görögországnak és az Európai Uniónak a status quo megváltoztatására" és "egy békés forradalom".

Hasonlóan nyilatkozott a 10 százalékos eredményre számító Független Görögök vezetője is, aki szerint az Új Demokrácia és a PASZOK vezetői "bizonyos érdekeket szolgálnak", amit ők elleneznek. Szintén ellenzik a megszorításokat a szavazatok több mint 8 százalékát besöprő kommunisták és a 6,88 százalékos támogatottságú neonáci Arany Hajnal, és a Demokratikus Baloldal is.

Forrás: index.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 518 megtekintés

Videó: 48 295 262 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920215

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh