Tovább csökkentette az európai periféria országokkal szembeni kitettségét a 600 milliárd dollárt kezelő norvég állami alap. Az idei első negyedévben eladta portugál és ír kötvényeit, és csökkentette többek között a spanyol és olasz államkötvény állományát, miközben brazil, mexikói és indiai papírokat vett. Az alap portfóliójának 60 százalékát egyébként részvények teszik ki, fele részben európaiak - írja a Reuters.

Norvégia olajvagyonából épített 600 milliárd dollárt kezelő nyugdíjalap az idei első negyedévben tovább csökkentette európai kitettségét. Az alap eladta portugál és ír államkötvényeit, és csökkentette többek között a spanyol és olasz államkötvény állományát, miközben olyan országok adósságpapírjait vásárolta, mint Brazília, Mexikó, vagy India. Az alap vezérigazgatója azzal indokolta az európai kitettség visszavágását, hogy a kiszámíthatóság igen fontos a hosszú távú befektetők számára, az eurózóna pedig igen komoly strukturális és monetáris kihívásokkal néz szembe. Yngve Slyngstad hozzátette, a közel jövőben a közel-keleti kitettségüket fogják növelni, ahol egyelőre kevés befektetésük van.

Az alap részt vett a görög kötvénycsere programban is, noha azt erősen ellenezte, mivel szerintük az EKB kötvényeivel kapcsolatos külön eljárás nem volt fair. Az idei első negyedévben az alap összesen 7,1 százalékos hozamot ért el, ami a benchmark portfóliójának teljesítményét 0,3 százalékponttal haladta meg. A norvég "olaj alap" portfóliójának 60,7 százaléka volt részvényben március végén, ennek fele pedig európai részvényekben, amivel Európa legnagyobb részvénybefektetője.

Forrás: portfolio.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 302 663 megtekintés

Videó: 32 800 248 megtekintés

Látogatók

Összesen5527780

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh