Békemegállapodást írtak alá egymással a Líbia déli térségét uraló törzsek Rómában, s egyúttal kötelezettséget vállaltak arra, hogy ellenőrzésük alá vonják az ország ötezer kilométer hosszú déli határát - jelentette a La Stampa című olasz napilap vasárnap.

A megállapodást péntek este írták alá a római belügyminisztériumban. A titokban tartott találkozón több mint hatvan törzsi vezető vett részt Líbia déli térségéből. Jelen volt Ahmed Omar Maitík líbiai miniszterelnök-helyettes, valamint Marco Minniti olasz belügyminiszter.   

Az egyezség a békekötés mellett azt is tartalmazza, hogy a törzsek kötelezettséget vállalnak Líbia déli határának ellenőrzésére, amit Olaszország is támogat. Az ötezer kilométer hosszú határon Csád, Niger és Algéria irányából érkeznek a migránsok Líbiába, hogy onnan Európa felé haladhassanak tovább.   

Líbia déli határainak lezárása az európai migráció déli határának lezárását jelenti - mondta Marco Minniti. Hozzátette, hogy a líbiai egységkormánnyal február 2-án szintén Rómában aláírt migrációs megállapodás értelmében április végétől Olaszország átadja az első tíz motorcsónakot, amellyel a líbiai parti őrség megkezdheti a líbiai területi vizek ellenőrzését is a Földközi-tengeren.   

A La Stampa a líbiai törzsek vezetőinek ígéretét idézte, miszerint az adott szó és "vérszerződés" garantálja, hogy tiszteletben tartják az aláírtakat.   

A tavaly Olaszországba érkezett több mint 181 ezer migráns több mint 90 százaléka Líbiából jött, és egy líbiai sem volt közöttük, mindegyikük a közép-afrikai országokból származott, akik Líbián keresztül jutottak el Európába.   

A törzsek az utóbbi években mintegy 500 halottat követelő harcok után kötöttek békét. A La Stampa úgy tudja, az olasz belügyi szervek és személyesen Marco Minniti, korábban az olasz titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság elnöke, az utóbbi félévben külön-külön egyeztetett a líbiai törzsek vezetőivel a mostani találkozó előkészítésére, amelyet az aláírás előtt további 72 órás tárgyalás előzött meg a római belügyminisztériumban.

Forrás: MTI / lastampa.it

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 127 megtekintés

Videó: 48 311 617 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922180

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh