Megszavazta az Európai Parlament az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodást szerdán strasbourgi plenáris ülésén.

A szavazást megelőző vitában Phil Hogan kereskedelemért felelős uniós biztos kifejtette, hogy a megállapodás mindkét félnek előnyös, és megerősíti az unió ázsiai jelenlétét.    

"A vietnami kormány tavaly új munkaügyi törvényt fogadott el, amely elismeri a gazdasági társulás szabadságát az ENSZ munkaügyi szabályainak megfelelően - hangsúlyozta az uniós biztos.   

Győri Enikő (Fidesz) hangsúlyozta: a megállapodás új lehetőségeket teremt az európaiak és az európai vállalatok számára.    

Ugyanakkor Vietnamnak is esélyt jelent a fejlődésre és a szabadság kiteljesítésére - tette hozzá.    

A megállapodás hozzáférést biztosít az uniós vállalatok számára a vietnami szolgáltatási és a közbeszerzési piachoz is - mondta.   

Az egyezmény ellenzői azt kérik, hogy az uniós vállalatok továbbra se férjenek hozzá Hanoi vagy Ho Shi Minh-város közbeszerzési piacaihoz, és maradjanak hatályban a vietnami piactorzító intézkedések - közölte Győri Enikő.   

A képviselő hozzátette: az egyezmény által hatalmas lehetőség nyílik az uniós, így a magyar vállalatok számára.    

A jövőben ugyanis hozzáférhetnek a délkelet-ázsiai térség leggyorsabban fejlődő országának közel százmilliós piacához, és magas szintű védelemben részesülhetnek ottani befektetéseik - mondta.   

Geert Bourgeois belga konzervatív képviselő szerint az egyezmény egyedülálló lehetőséget ad az uniónak arra, hogy olyan komoly szereplőként léphessen fel a világban, amely kiáll a multilaterális kereskedelem mellett, elutasítja a protekcionizmust, valamint kiáll a munkavállalói és emberi jogok, illetve a környezetvédelem mellett.   

"A megállapodás hozzájárul a jobb életkörülmények kialakulásához Vietnamban, új és jobban fizető munkahelyeket teremt, a kis- és nagyvállalatok számára, csökkenti a költségeket, és kölcsönösen jobb hozzáférést biztosít egymás piacához a feleknek" - hangsúlyozta a belga politikus.   

Bernd Lange német szocialista képviselő, az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának elnöke szerint a megállapodás Vietnamban és a régióban egyaránt megerősítheti az unió szerepét.   

Különösen fontos ez olyan területeken, mint például a sajtó- és a véleményszabadság. Nagyobb mozgásteret harcoltunk ki a vietnami civil szférának - mondta.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 227 622 megtekintés

Videó: 45 346 369 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6351744

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh