Az EU-ban csekély mértékben csökkent a nők és férfiak közötti fizetéskülönbség, annak ellenére, hogy az uniós polgárok nagy többsége támogatja a bérszakadék megszűnését - közölte pénteken az Európai Bizottság.

A testület felmérései szerint, a nők 14,1 százalékkal kevesebb fizetést visznek haza, mint az ugyanolyan munkakörökben dolgozó férfiak, tavaly a különbség 14,5 százalék volt.  

"Az unióban a nők munkáját nem értékelik egyelően a férfiakéval" - állapította meg közös nyilatkozatban Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnök, Nicolas Schmit, foglalkoztatásért és a szociális jogokért és Helena Dalli, az esélyegyenlőségért felelős biztos.  

Míg átlagban a férfiak 1 eurót kapnak ugyanazért a feladat elvégzéséért, a nők csak 86 centet. A nők továbbá éves szinten 51 nappal dolgoznak többet ugyanazért a keresetért, mint férfi kollégáik - tették hozzá.  

"Ha a jelenlegi ütemben haladunk, évtizedekbe vagy akár egy évszázadba is telhet az egyenlőtlenségek megszűnése, ami elfogadhatatlan" - húzták alá a biztosok.  

Hangsúlyozták: mivel a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbította a bérszakadékot, a bizottság a következő hetekben  fizetésbeli átláthatósággal kapcsolatos intézkedéscsomagot fog javasolni.  

A testület álláspontja szerint, a bérszakadék mögött rejlő tényezők sokfélék: több nő részmunkaidőben dolgozik, vagy szembesülni kényszerül a vállalati "üvegplafonnal". Emellett sokan alacsonyabban fizetett ágazatokban, és alacsonyabban fizetett munkakörökben találnak állásra, továbbá gyakran rájuk hárul a háztartáskörüli munka elvégzése.   

A bizottság márciusban már bejelentett egy nemek közötti egyenlőségről szóló startégiát, amelyben intézkedéseket javasolt a probléma megoldásra, és emellett kampányt is kíván indítani a közeljövőben, a nők társadalmi szerepével és munkájával kapcsolatos sztereotípiák leküzdésére.

Forrás: MTI