Megtagadták a Kínába való belépést az Egészségügyi Világszervezet a Covid-19 eredetének kivizsgálása miatt Vuhanba küldött csapatától – adta hírül a BBC.

Az ázsiai ország arra hivatkozva nem engedte be a két kutatót, hogy a látogatás részleteit – beleértve az időpontokat is – még mindig egyeztetik.

Már a várva-várt vizsgálat lehetőségéről is több hónapos huzavona után született megállapodás Peking és a WHO között. Mint ismert, a vírust először Vuhanban fedezték fel 2019 végén, az első járványgóc egy helyi piachoz köthető.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus nagyon csalódott, hogy Kína még nem véglegesítette a csapat engedélyét, hiszen két fő már megkezdte az utazást, míg mások az utolsó pillanatban tudták meg, hogy nem indulhatnak útnak.

Meggyőződésem, hogy Kína felgyorsítja a belső eljárást a lehető legkorábbi kezdés érdekében – nyilatkozta az etióp vezető. Hozzátette, hogy kapcsolatba lépett magas rangú kínai tisztviselőkkel, és kifejtette nekik, hogy a misszió a WHO és a nemzetközi csapat elsődleges prioritása.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint félreértésről lehet szó, nem kell mögöttes szándékot keresni benne.

A kínai hatóságok szoros együttműködésben vannak a WHO-val, ahogy világszerte számos ország és régió a vírus megfékezésével foglalkozik, így mi is ezen dolgozunk – tette hozzá Hua Chunying.

Kiemelte, hogy az ország mindig támogatta a nemzetközi együttműködést, és elősegíti a belső előkészületeket. Folyamatosan kommunikálnak a WHO-val, az utolsó részletekkel kapcsolatban még zajlanak a tárgyalások.

A világszervezet hónapok óta azon dolgozik, hogy tízfős nemzetközi egészségügyi csapatot küldjön Kínába, hogy feltérképezhessék a járvány állati eredetét, és azt is, hogyan terjedt át a vírus az állatokról az emberekre.

Év végén bejelentették, hogy a vizsgálat januárban veszi kezdetét.

Az elsőként útnak indult két kutató kedden szeretett volna Kínába érkezni. A WHO vészhelyzeti vezetője, Mike Ryan elmondta, hogy egyikük már visszafordult, a másik pedig jelenleg egy harmadik országban tartózkodik.

A helyszíni vizsgálatokra azért van szükség, mert a vírus eredete továbbra is vitatott. Több szakértő is úgy gondolja, hogy nem a piac volt a járvány eredete, ott csak felerősödött a terjedés.

Több kutatás utal arra is, hogy az emberek megfertőzésére képes koronavírusok évek óta észrevétlenül terjedhetnek a denevérekben. Az azonban még nem ismert, milyen köztes állat segítségével terjedt át a denevérről az emberre a COVID-19.

Ennek megismerése az esetleges későbbi járványok megelőzése, megfékezése szempontjából is kulcsfontosságú lenne.

Forrás: vg.hu / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 290 megtekintés

Videó: 48 296 810 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920359

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh