Sikeresen lezajlott Argentínában az ország legnagyobb olajvállalatának államosítása. A spanyol tulajdonú Yacimientos Petroliferos Fiscales mostantól az argentin kormány felügyelete alá tartozik, a nyereséget Argentínának termeli, a korábbi tulajdonosnak pedig az állam csak 12%-os részesedést hagyott a vállalatban, ami azt jelenti, hogy az igazgatói tanácsban csak egyetlen képviselővel rendelkezik.

Május elején törvényben rögzítették, hogy a vállalat tulajdonosi szerkezetében 51% állandó állami tulajdon. A kormány nemrég nevezte ki a vállalat élére a 16 tagú igazgatói tanácsot, melybe olyan személyek lettek kiválasztva, akik már a privatizációt megelőzően is vezető pozíciót töltöttek be valamely argentin olajvállalatban.

Ez az eset is jól példázza, hogy a nyugati befolyás visszaszorítása csak politikai akarat kérdése. Miután a kormány fegyveresei átveszik a létesítmények felett az irányítást, az új vezetés kinevezésével gyakorlatilag továbbra is zavartalan a működés. A korábbi tulajdonos pedig kárpótlásért folyamodik valamilyen nemzetközi bíróságon, - és gyakorlatilag teljesen tehetetlen ez ügyben.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 265 megtekintés

Videó: 48 304 982 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921277

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh