Üzembe helyezték Oroszország első védett kvantumkommunikációs csatornáját Moszkva és Szentpétervár között - közölte kedden a sajtóval Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes.

"A kvantumkommunikációs ütemtervet csak tavaly augusztusban írták alá, de máris megvan a konkrét eredmény - a kvantumhálózat, amelyet ma indítottunk be. Oroszország a kvantumtechnológiák fejlesztésében az élmezőnyhöz tartozik, és kvantumhálózatunk első, 700 kilométer hosszúságú szegmense a legnagyobb Európában a világon pedig a második" - fogalmaztak a Csernisenko hivatala által kiadott közleményben.   

A miniszterelnök-helyettes szerint 2024-ig 7 ezer kilométernyi kvantumhálózatot helyeznek üzembe Oroszországban, a projekt finanszírozása pedig biztosított. Hozzátette, hogy a kormányzati szervek és a vállalkozások részéről egyaránt élénk kereslet mutatkozik a technológia iránt.   

Az orosz kormány 2019 júliusában állapodott meg az Oroszországi Vasutakkal (RZSD), valamint a Roszatom és a Rosztyeh állami vállalattal a kvantumtechnológia fejlesztéséről. A meghatározó szerepet a kvantumkommunikáció területén a vasúttársaság kapta meg, amely összefogta a piaci szereplőket az innovatív kisvállalkozásoktól a tudományos központokon át a távközlési szolgáltatókig és a végfelhasználókig.   

Oleg Belozerov, az Oroszországi Vasutak vezetője szerint a kvantumkommunikációs ütemterv értelmében az általa irányított vállalatnak 120 projektet kell megvalósítania, valamint 75 terméket és szolgáltatást kifejlesztenie. A vasút a hálózat első csatornájának elindítása során után együttműködési megállapodást írt alá Szentpétervár vezetésével a kvantumkommunikáció és a kommunikációs rendszerek fejlesztése terén.   

A kvantumhálózat Moszkva-Szentpétervár szakaszát belföldi megoldások alapján hozták létre. Az új infrastruktúra nagy adatmennyiségek továbbítását teszi lehetővé, magas, a kvantumfizika elvei alapján szavatolt biztonsági szinten.    

A kvantumkommunikáció új csúcstechnológiai iparág, amely a fotonikai és a kvantumtechnológiák kombinációjából alakult ki.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 088 megtekintés

Videó: 48 319 530 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923450

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh