Az Európai Unió végének veszélyéről nyilatkozott Romano Prodi, az Európai Bizottság volt elnöke az Il Sole 24 Ore című olasz gazdasági napilap pénteki számában.

"Vagy megalakul az Európai Egyesült Államok, vagy Európa kilép a történelemből. Európa nélkül senki sem marad életben. Európát a túlélési ösztönnek kell vezérelnie" - fogalmazott Romano Prodi, 1999 és 2004 között az Európai Bizottság elnöke, volt olasz kormányfő.

Az Il Sole 24 Ore a június végi EU-csúcs kapcsán kérdezte Prodit az európai politikáról. Prodi utolsó lehetőségnek nevezte a húsz nap múlva esedékes EU-találkozót, hangsúlyozva, hogy Európa eddig "hihetetlen fantáziával volt képes halasztani a problémákat, azok gyökeres megoldása helyett." Hozzátette, az Egyesült Államok "nagyon ügyesen Európára hárította a válság felelősségét", de nem maradt alternatíva: "vagy mindannyian együtt megmenekülünk, vagy mindannyian együtt átkozzuk el magunkat".

Prodi ugyanakkor megjegyezte, hogy legalább huszonöt EU-csúcson vett már részt életében, és mindegyikben csalódott.

Németországgal kapcsolatban Prodi paradox helyzetnek nevezte, hogy a német kancellár szavakban európai ideálokat hangoztat, miközben annyira végletes "Európa-ellenes politikát folytat, hogy még a válságmegoldó eszközök használatát is lehetetlenné teszi".

"El kell magyarázni Németországnak, hogy a kétsebességes unió a német exportnak sem jó. Európa a németeknek is előnyt jelent" - hangoztatta Prodi.

Prodi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem lehet elkerülni a többsebességes Európát. Példaként az EU által gyakorolt "egyhangúlagos döntéshozatal szégyenét" említette, amely Prodi szerint megakadályozza, hogy Európa hozzá méltó külpolitikát képviseljen.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Itt az idő feladni a szuverenitást Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 896 536 megtekintés

Videó: 49 068 183 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055075

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh