Azok a médiákban megjelent hírek, hogy Szíriából esetleg evakuálni fogják az orosz állampolgárokat, elsősorban a tartuszi orosz bázis katonai-műszaki személyzetét, nélkülöznek minden reális alapot. Nem tervezik az oroszok evakuálását, minden szóbeszéd ebben a témában dezinformáció – hangoztatta tegnap Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyi tárca szóvivője.

„Bizonyára az amúgy is rendkívül feszült helyzet túlhevítésére irányuló kísérlet ez. Mindegyik ország ilyen feszült helyzet esetére rendelkezik tervekkel, amelyek megfelelő forgatókönyvekre épülnek. Azonban evakuálásról a legfelsőbb politikai vezetőség hoz döntést. Egyelőre én semmit nem tudok ilyen tervekről, arról, hogy beindult volna megvalósításuk.”

A Szíria körüli feszültség szítását a szakértők máris információs háborúnak minősítették. Korábban a médiák jelentették, hogy orosz hajók készen állnak, hogy Szíriába induljanak a tartuszi bázis védelme céljából. A fekete-tengeri flotta hajói állítólag indulásra készek álltak és csak a parancsra vártak. Közben információk jelentek meg arról, hogy orosz hajók és tengerészgyalogosok részvételével Szíriában gyakorlatokat rendeznek. A védelmi tárca cáfolta ezeket az információkat – szó sem volt a hírekben megnevezett Kalinyingrad nagy deszanthajó távoli vizekre való indulásáról.

Ugyanakkor június 20-án az Egyesült Államok csapásmérő anyahajó-csoportja az Eisenhower atom repülőgép-hordozó anyahajóval az élen elhagyta a Virginia tagállambeli Norfolk bázist és a Földközi-tenger, onnan pedig a Perzsa-öböl térségébe indult. A médiák jóval kisebb figyelmet szenteltek az amerikai haditengerészet e közleményének.

Szították a Szíriába irányuló fegyverszállítással kapcsolatos helyzetet is. Különleges érdeklődést váltott ki az Alaid orosz kereskedelmi hajó, amelyik az Oroszországban javított Mi-25-ös helikoptereket szállította Szíriába. Moszkva már hangsúlyozta: országunk a korábbi, még szovjet szerződések értelmében a fegyverzetek műszaki karbantartását végzi. Szíriába kimondottan légvédelmi eszközöket szállítanak, de nem olyan fegyvert, amelyik bevethető az ellenzékkel szemben.

A diplomaták az információs háborút az Oroszországra gyakorolt nyomás egyik eszközének nevezik. Egy külügyi hírforrás rámutatott, hogy az orosz televízió bemutatta a Szevasztopolban horgonyzó orosz hajókat. Ez azonban nem csökkentette a bizalmatlanság szintjén, úgy, mint a védelmi minisztérium magyarázatai és Oroszország szerződéses vállalásai sem.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 805 465 megtekintés

Videó: 48 994 877 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7039141

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh