Soros György szerint az euróövezeti adósságszolgálati válságot az a "rövidlátó" német magatartás súlyosbítja, hogy mindig csak az éppen elengedhetetlenül szükséges minimumot hajlandóak megtenni a rendezés érdekében.

A milliárdos befektetési szakember borúlátó a hét végi EU-csúcs eredményességét illetően; a német Spiegel magazin online kiadásának adott interjúban aggályának adott hangot, hogy Németország "gyűlölt imperialista hatalommá" válik, mert "tragikus történelmi hibát" vétett az euróövezeti válság kezelésében.

Németország "rövidlátó", mindig csak az éppen elengedhetetlenül szükséges minimumot voltak hajlandó megtenni a rendezés érdekében - mondta. Ennek végeredménye egy olyan Európa kialakulása lehet, ami imperialista hatalomnak tekinti Németországot és nem követendő példának. "Németország gyűlölet tárgyává válik, és ellenállás alakul ki vele szemben, mivel elnyomó hatalomnak tekintik" - fogalmazott Soros György.

Az Európában kialakult helyzetet a második világháború után az Egyesült Államok és Németország közötti viszonyhoz hasonlította. Az Egyesült Államokban akkoriban a Marshall-tervvel "jóakaratú imperialista" hatalomként sikerült bevésnie magát a köztudatba, amivel végső soron a saját javát is szolgálta. Németország ezzel szemben a jelenlegi helyzetben nem hajlandó egy Marshall-tervhez hasonló konstrukcióban szerepet vállalni.

"Tragikus történelmi hiba, hogy Németország nem ismerte fel ezt a lehetőséget" - fogalmaz Soros György a Spiegel magazin online kiadásában megjelent interjúban.

Soros György hétfőn a Bloomberg hírügynökségnek Londonban adott interjúban kritizálta Angela Merkel politikáját, kifogásolva, hogy a német kancellár kitart azon követelése mellett, hogy az eladósodott országoknak a segélycsomag ellenében költségvetési megszorításokat kell végrehajtaniuk. Szerinte a kancellár csak ront a helyzeten, mivel a törlesztéshez az érintett országoknak növekedésre lenne szükségük, nem pedig megszorításokra.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 151 490 megtekintés

Videó: 47 275 784 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6744161

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh