Németország Chinook típusú nehéz szállítóhelikoptereket vásárol az amerikai Boeingtól - jelentette a Bild am Sonntag című német lap vasárnap.

A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Berlin  60 darab CH-47F típusú Chinook helikoptert vásárol, mintegy ötmilliárd euró értékben.    

A beszerzést abból a 100 milliárd dollár eurós különleges haderőfejlesztési alapból finanszírozzák, amelyet Olaf Scholz kancellár jelentett be az ukrajnai háború kezdete után.    

A helikoptereket legkorábban 2025-2026-ban szállítja a Boeing. Az új gépek a csaknem 50 esztendős CH-53G típusú Lockheed Martin- helikoptereket váltják. A Bild am Sonntag információi szerint a német kormányzat tárgyalt a Lockheed Martin egyik, CH-53K King Stallion típusú nehéz helikopterszállítójának vásárlásáról is, de a Boeing helikopterei olcsóbbak és a NATO-tagállamok többsége is a tandem-rotorelrendezésű kéthajtóműves Chinook helikoptereket használja, s a német kormány ezért döntött a Boeing ajánlata mellett.    

A német védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor azt közölte a lappal, hogy még nem született végleges döntés a Boeing-helikopterek megvásárlásáról.

Forrás: MTI / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 919 megtekintés

Videó: 48 316 708 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923115

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh