A Gazprom leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül - közölte az orosz gázipari holding szerdán.

A Gazprom Export értesítette a Bulgargaz és a PGNiG vállalatot a gázszállítások április 27-től kezdődő felfüggesztéséről és az orosz elnöki rendelet által meghatározott rend szerinti kifizetésig - jelentette be a Gazprom.

A Gazprom Export az április 26-i munkanap végéig nem kapott fizetést ezektől a vállalatoktól az áprilisi gázszállításokért.

Bulgária és Lengyelország tranzitország, így ha az orosz gáz harmadik országokba irányuló tranzitmennyiségéből jogosulatlanul kivesznek, a tranzitszállítások ezzel a mennyiséggel csökkennek - írta a Gazprom.

A hír hatására a gáz ára Európában 21 százalékkal ugrott meg, meghaladva az ezer köbméterenkénti 1370 dollárt - írta a TASZSZ nyomán az MTI.

Putyin elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. Mint mondta, az orosz fél nem fogadja el az ilyen szerződések alapján történő kifizetéseket "kompromittált valutákban", beleértve a dollárt és az eurót.

A Gazprom kedden értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket.

Az orosz szövetségi vámszolgálat szerint a Lengyelországba irányuló orosz gázszállítások tavaly 9,4 százalékkal, 10,58 milliárd köbméterre emelkedtek, a Bulgáriába irányulók pedig megduplázódtak, és 3,15 milliárd köbmétert tettek ki. Lengyelország évente mintegy 20 milliárd köbméter gázt használ fel. Varsó közölte: megtalálta a módját annak, hogy ne használjon többé orosz földgázt, mivel cseppfolyósított földgázt vásárol az Egyesült Államokból és Katarból, valamint Norvégiából is importál.

A Magyarországra irányuló orosz földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik - jelentette be szerda reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Gazprom áttér egy másfajta fizetési módra: a Gazprom Export nevű vállalat rubelben kéri a gáz árát. "Azonban sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára" - mondta a miniszter.

Szijjártó szerint a tegnapi napon napvilágot látott hírek szerint a szlovákok is így fognak fizetni, legalábbis a szlovák energiaügyeket felügyelő szlovák gazdasági miniszter ezt nyilatkozta. A mi következő fizetési kötelezettségünk majd május 22-én jelentkezik.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 124 439 megtekintés

Videó: 38 393 119 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5885203

Jelenleg az oldalon

19
Online

Interreg CE1013 REFREsh