Különleges, éjszakai lovas és fogathajtó versenynek ad otthont Komló július 13-án. A távlovas és távhajtó futam mottója a város hagyományai előtt tisztelegve: „bányászlámpák fényében”.

A távlovaglás egyszerre a legrégebbi és mégis az egyik legújabb lovas sportág. A legrégebbi, hiszen emberek már az ókor óta jelentős távolságokat tesznek meg lóháton, gyakran összemérve egymással saját és lovaik képességét. Sportágként viszont meglehetősen új, ugyanis alig 25 éve rendezték az első hivatalos futamot Magyarországon.

Napjainkra saját versenynaptárral és közel száz igazolt versenyzővel rendelkező, önálló szakággá nőtte ki magát a távlovaglás, amely nem csak a rutinos profik, hanem a hobbi-lovasok számára is elérhető. Különösen igaz ez az amatőr versenyekre és a megyei bajnokságokra, ahol a szokásos 100-160 km helyett általában jóval kevesebbet kell csak megtenni. Ilyen lesz a Baranya megye bajnoki címéért kiírt futam is július 13-án Komlón, aminek különlegességét az adja, hogy egyedülálló módon a távot éjszaka kell teljesíteni. A verseny szervezői elmondták, az egykori bányászváros hagyományai előtt kívántak tisztelegni azzal, hogy részlegesen megidézik a föld alatt dolgozók munkakörülményeit.

Az indulók lóháton és fogaton is kétféle táv közül választhatnak: 40, illetve 20 km. A lovak és lovasaik 15:30-tól gyülekeznek az Eszperantó téren, ahol elvégzik a szükséges állatorvosi ellenőrzéseket. Ezalatt az érdeklődők is közelebbről szemügyre vehetik, meg-simogathatják őket, beszélgethetnek a lovasokkal. Az egyes versenyszámok este nyolctól kezdődően rajtolnak a mecsekjánosi sportpályáról: a fogatok egyesével, a lovasok pedig utánuk csoportosan. Az indulóknak egy 10 km-es körön kell a távokat teljesíteni, így a nézők szinte folyamatosan láthatják a versenyzőket. A terep főleg erdei ösvény, helyen-ként aszfaltos úttal kombinálva, a szintkülönbség egy körön belül több mint 80 méter. Az érvényes eredményhez legalább 12 km/h-s átlagsebességet kell elérni, így a zárás és az eredményhirdetés éjjel egy óra után várható.

Az érvényes licenccel rendelkező lovasok számára a nevezés egészen július 12-e, péntekig nyitva áll, így még nincsenek elkésve azok sem, akik nem csak nézőként, hanem versenyzőként is részt szeretnének venni a futamon.

A program:

15:30-17:30 – Gyülekezés és előzetes állatorvosi vizsgálat (Komló, Eszperantó tér)

17:45 – Polgármesteri köszöntő

18:00 – Hagyományőrző lovas felvonulás (Eszperantó tér-Városház tér-Altáró út-Iskola utca)

20:00 – Rajt (Mecsekjánosi sportpálya)

várhatóan 01:30 – Eredményhirdetés és díjkiosztó

Forrás: Komló város Hivatalos Kommunikációja

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 519 megtekintés

Videó: 48 301 988 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920925

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh