Újabb amerikai szereplőt szemeltek ki a kínai hatóságok, ezúttal az iPhone helymeghatározását kifogásolják.

Az elmúlt hetekben többször olvashattunk arról, hogy az ország illetékesei, illetve az ő szócsövüknek minősülő állami média nyugati vállalatokat vádolt meg kémkedéssel, illetve olyan adatok gyűjtésével, amelyek akár nemzetbiztonsági szempontból is kockázatot jelenthetnek. Szó esett itt a Windows 8 betiltásáról, az IBM által fejlesztett eszközök leváltásáról, valamint az Apple és a Google befolyása elleni küzdelemről is - ez utóbbi részének tekinthető a Siri kapcsán indult szabadalomsértési per is.

Az állami televízió, a CCTV, most arról beszélt, hogy az Apple egyes hordozható eszközeiben, így például az iPhone okos-telefonokban használt nyomkövetési és helymeghatározási funkció - amely eredetileg a térképszolgáltatás és az ahhoz kapcsolódó ajánlatok személyre szabását hivatott megkönnyíteni - szintén komoly kockázatokat rejt magában. Az iOS 7 operációs rendszer részeként működő funkció nemzetbiztonsági szempontból kifogásolható, még akkor is, ha ez kizárólag a felhasználó beleegyezésével továbbít adatokat az Apple szerverei felé, a tulajdonosnak pedig lehetősége van kikapcsolni azt.

Az Apple egyelőre nem reagált a hírre, de érdemes megjegyezni, hogy Kínában komoly pozíciókra tettek szert. Bár a teljes okos-telefonos piacon mindössze 6 százalékos részesedéssel rendelkeznek, a prémium kategóriás termékek szegmensét magabiztosan uralják, hiszen az 500 dollár feletti kategóriában a készülékek 80 százaléka ered a cégtől, befolyásuk egyes fotók alapján még magas állami vezetőkre is kiterjed. Azt még nem tudni, hogy a CCTV-jelentést követően mikor és mennyiben kerül sor határozott ellenintézkedésekre, ám az eddigi tapasztalatok alapján erre nem kell sokat várnunk.

Annál is inkább, mert (ahogy azt a bevezetőben is említettük) inkább egy hosszabb folyamat újabb állomásáról van szó.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Frissítés:

Tagadja az Apple, hogy az iPhone nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Kínában

Tagadta az Apple amerikai információs technológiai óriáscég a kínai központi televízióban ellene felhozott vádat, miszerint telefonjainak helyzetmeghatározó- és rögzítő funkciója nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Kína számára.

Az Apple termékei által rögzített, a felhasználók földrajzi helyzetét illető statisztikákat kizárólag a készülékek tárolják, az még magához a vállalathoz sem jut el. Az Apple sosem követte vásárlóinak helyzetét, s a jövőben sem tervez így tenni - fogalmazott a cég a kínai honlapján olvasható internetes közleményében.

A vállalat azt követően kényszerült megvédeni magát, hogy az elmúlt hétvégén a kínai központi televízió, a CCTV nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította az általa gyártott iPhone-okat. Az azokon futó iOS-7-es operációs rendszer egyik beépített alkalmazása, a "gyakran látogatott helyek" - a tulajdonos helyzetét GPS-szel követve - rögzíti azon helyek koordinátáit, ahol gyakran megfordul a készülék gazdája, s azt is tárolja, mikor és milyen gyakorisággal kerül sor a látogatásokra. Amennyiben több száz millió felhasználó adata egy külső fél számára elérhetővé válik, az az egész ország helyzetére rálátást adhat, sőt államtitkokat is felfedhet - figyelmeztetett a televíziónak nyilatkozó szakértő.

Az alkalmazás célja, hogy a felhasználók helyzetének meghatározásához szükséges időt csökkentse, s hogy személyre szabott szolgáltatások nyújtását, így útvonalak meghatározását segítse - hangsúlyozta az Apple.

A közlemény a CCTV riportjának második felére is válaszolt, amelyben az az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos megfigyelési programjait leleplező Edward Snowdent idézte, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az NSA lehallgatja a kínai vezetőket, s Washington az amerikai technológiai cégek segítségével szerez információkat.

Az Apple sosem dolgozott együtt egyetlen ország kormányzati ügynökségével sem, hogy a készülékekbe lehallgatást segítő "kiskapukat" építsen - szögezte le a vállalat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 787 megtekintés

Videó: 48 305 446 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921330

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh