Erről a washingtoni külügy egyik vezetője nyilatkozott röviddel azelőtt, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter Pekingbe érkezett volna. Hszi Csinping kínai elnök nemrég Dél-Koreában deklarálta: ki kell vonni a nukleáris fegyvereket a koreai-félszigetről.

Mindez nyíltan Észak-Korea ellen irányul, amely nagyszabású nukleáris-és rakétafejlesztési programot hajt végre annak ellenére, hogy emiatt szigorú szankciók sújtják a világtól elzárkózó koldusszegény országot. Észak-Korea egyetlen szövetségese Kína. Most először fordult elő a két kommunista állam történetében, hogy Kína első embere előbb látogatott el az Amerikával szövetséges Dél-Koreába, mint Észak-Koreába, ahol a Kim dinasztia harmadik tagja uralkodik. Kim Dzsongun már járt Pekingben, ahol meg is ígérte: a jövőben nem az atomfegyver fejlesztésére koncentrál, hanem a gazdasági reformokra.

Hazatérve másképp döntött. A reformok szorgalmazóját, Kína emberét az észak-koreai vezetésben kivégeztette annak ellenére, hogy az a nagynénje férje volt.

Észak-Korea tovább folytatja nukleáris programját és rakétái fejlesztését, és rendszeresen háborúval fenyegetőzik. Legutóbb azért fenyegette meg nukleáris háborúval az Egyesült Államokat, mert Hollywood készített egy filmet, melyben megölik Kim Dzsongunt. Pekinget mind jobban zavarja az ifjú diktátor makacssága, de azért szeretné elkerülni az észak-koreai kommunista rendszer összeomlását.

Ebben az esetben ugyanis az Amerikával szövetséges egységes Korea közvetlen szomszédja lenne. Nukleáris fegyvere a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatoknak is van.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 852 740 megtekintés

Videó: 49 034 316 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7047689

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh