Három-hat hónapon belül ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, és ezzel megkezdődik az euróövezet felbomlása, ha nem indulnak el a szükséges reformok, a fiskális unió, a bankunió és a transzferunió kialakítása - véli Nouriel Roubini.

A New York-i Egyetem pontos előrejelzéseiről világszerte ismert gazdaságtan professzora a Handelsblatt című lapban pénteken megjelent interjúban kifejtette: a német politikusok látják az euróövezet problémáit és értik a megoldási javaslatokat, de cselekvés helyett csak az időt húzzák. Arra számítanak, hogy a következő 12 hónapot "valahogy csak kihúzzuk", a válság pedig majd közben enyhül. "Ez a terv azonban bukásra van ítélve" - mondta Nouriel Roubini. A június végi uniós csúcs után indult piaci enyhülés nem lesz tartós, a spanyol és olasz állampapírokra nehezedő nyomás tovább emelkedik, így amit súlyos megszorításokkal megtakarítanak, azt az állampapírhozamok emelkedése miatt rögtön el is veszítik.

Fél éven belül teljesen ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, Görögországban pedig megbukik a kormány. Tizenkét hónapon belül Görögország 50 százalékos valószínűséggel elhagyja az euróövezetet, a következő 3-5 évben pedig ugyancsak 50 százalékos valószínűséggel további országok követik. Ebben az esetben előfordulhat, hogy Németország például Hollandiával és Ausztriával vagy Finnországgal közösen megtartja az eurót, de az övezet így is menthetetlenül felbomlik.

2013-ban akár "a tökéletes vihar" is bekövetkezhet, vagyis előfordulhat, hogy egyszerre több gazdasági erőközpont kerül bajba, magával húzva a válságba az egész világgazdaságot. Lehet, hogy az euróövezet felbomlása mellett az Egyesült Államok is recesszióba kerül a megszorítások miatt, Kínában pedig drasztikusan lelassul a gazdasági növekedés - mondta Nouriel Roubini.

Az euróövezetben az időhúzás nem válhat be, mert nem maradt idő. A déli periférián eluralkodó gazdasági depresszió már a kontinens harmadik és negyedik legnagyobb nemzetgazdaságára is kezd átterjedni, ha pedig Spanyolország és Olaszország is segítségre szorul, akkor a Nemzetközi Valutaalap és a két euróövezeti mentőalap (EFSF, ESM) pénze együtt sem lenne elég.

A kiút a fiskális unió megteremtése a közös adósságkezeléssel, a bankunió a közös betétbiztosítási rendszerrel, valamint a recessziót csak tovább súlyosbító megszorítások felváltása a transzferunióval, a válságállamok célzott támogatásával, amelyek révén be lehetne indítani a déli periféria gazdaságát.

"A történelem ítélete világos. Ezen a szakaszon át kell esni, és amikor például Németországot egyesítette Bismarck, vagy létrehozták az Egyesült Államokat, ez meg is történt. Az egyetlen valutaunió, amelyben nem hoztak létre fiskális uniót és bankuniót, a 19. században alapított latin pénzunió volt. A francia-belga-svájci-olasz formációra ma már nem emlékszik senki, mert tíz év után összeomlott" - mondta Nouriel Roubini.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 659 megtekintés

Videó: 48 318 207 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923306

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh