A Nyugat humanitárius segítségnek álcázva terjeszti "rakétás-bombás demokráciáját", beavatkozva azokba a konfliktusokba, amelyeket az "arab tavasz" keltett életre - jelentette ki Vlagyimir Putyin hétfőn Moszkvában, az orosz nagykövetek értekezletén.

Az orosz államfő úgy vélte, hogy a "történelmi Nyugat" dominanciája gyengül. Ennek tulajdonította, hogy "egyes nemzetközi politikai szereplők bármilyen módon geopolitikai előnyöket kívánnak kovácsolni maguknak".

Putyin azt is elmondta az orosz diplomáciai képviselet-vezetők tanácskozásán, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban elhangzó nyilatkozatokat Oroszország nem dramatizálja. "Nagy a kísértés, hogy plusz pontokat szerezzenek a kemény kijelentésekkel, felelevenítsék az ideologizált sztereotípiákat és fóbiákat, amelyektől épp ideje lenne már megszabadulni. Mi ezt látjuk, és nem dramatizáljuk" - mondta az orosz államfő.

Kijelentette: Oroszországot aggasztják a stratégiai egyensúly megbontására irányuló amerikai törekvések, valamint az egyes orosz tisztviselők amerikai beutazását tiltani készülő jogi lépések. Hangsúlyozta ugyanakkor az állandó és bizalmi párbeszéd fontosságát Moszkva és Washington között.

Megismételte azt az orosz álláspontot, hogy a líbiai forgatókönyv megismétlődése nem engedhető meg más országokban, így Szíriában sem. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szemben álló felek a tárgyalóasztalnál dolgozzák ki Szíriában a békés politikai rendezés menetét - hangsúlyozta.

Putyin arra szólította fel az orosz diplomácia képviselőit, hogy idejekorán jelezzék a világban történő eseményeket, intenzívebben befolyásolják az eseményeket ott, ahol orosz érdekekről van szó, és álljanak készen a legrosszabb forgatókönyvekre is.

Úgy vélte, hogy a külföldi Oroszország-kép torz, nem tükrözi a valódi helyzetet.

Véleménye szerint fel kell gyorsítani az orosz állampolgárság megadását a volt Szovjetunió polgárainak és az egykori migránsok utódainak is.

Úgy vélte, hogy az Európai Unió és Oroszország együttműködése nem tart lépést a gazdasági és politikai lehetőségekkel. Putyin ezért az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő egységes piac létrehozását javasolta Oroszország európai partnereinek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 654 464 megtekintés

Videó: 48 858 565 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7016329

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh