A Föld lakosságát éhínség nem fenyegeti, de olcsó élelem nem lesz. Erre a következtetésre jutottak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) szakértői.

Igaz, előrejelzésüket időben korlátozták. Vagyis a prognózis az elkövetkezendő évtizedre vonatkozik. Hogy mi lesz utána, arról most a tudósok nem szóltak.

Az OECD és a FAO szakértőinek legutóbbi közös jelentésében beszámolnak arról, hogy lelassult a mezőgazdasági termelés növekedése, ezzel egyidejűleg drágult a hús, a baromfi és a gabona. Ugyanakkor világszerte csökken a termékeny terület. Eléggé pesszimista hangulatot okozhatnak a hírek az Egyesült Államokban dúló aszályról és az eljövendő élelmiszer-inflációról. Ugyanakkor egyes mezőgazdasági termékek ára már így is emelkedett. A mostani szezon a magas árak ideje, de semmiképpen sem az éhínségé – mondta Andrej Szizov, az egyik orosz elemző központ igazgatója.

- Egészében véve derűlátó vagyok, és nem értek egyet azzal a prognózissal, hogy a Föld lakossága létszámában meghaladja az élelmiszertermelés lehetőségeit. Megjegyzem, hogy ilyen előrejelzések már több éve, sőt évtizede rendszeresen megjelennek. Így például a múlt század ötvenes éveiben az élelmiszerhiányra olyan tekintélyes szervezet hívta fel a figyelmet, mint a Római Klub. Ezek a prognózisok nem váltak be. Az a véleményem, hogy az agrotechnika segítségével középtávon, 5,12, 30 év alatt a kérdést meg lehet oldani.

De az élelmiszerárak növekedésének van másik oldala is –mondja Vlagyimir Bragin orosz szakértő.

- Ha az élelmiszerárak növekedéséről beszélünk, elsősorban a fejlődő országokra gondolunk. Van olyan vélemény, amellyel sok tekintetben egyetértek, hogy a közel-keleti események visszavezethetők a magas élelmiszerárakra. Ez okozhat politikai megingást, sőt forradalmat és a rendszerváltozását. Ami pedig a fejlett országokat illeti, itt az élelmiszer nem foglal el olyan nagy helyet a fogyasztói kosárban, és az árak növekedése nem okoz katasztrófát ezeknek az országoknak a gazdaságára. Igaz, az áremelkedés következményei különfélék lehetnek,de egyelőre katasztrófáról nem beszélhetünk.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma legutóbbi adatai biztatóak: az összes vetés több mint a fele jó állapotban van, a termés 22 százaléka van csak veszélyben.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 680 084 megtekintés

Videó: 48 890 904 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021451

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh