Oroszország és Kína megvétózták a szíriai konfliktushelyzet megoldására irányuló nyugati határozattervezetet, amely kemény szankciókat vezetett volna be Damaszkusszal szemben, amennyiben az nem teljesíti a követeléseiket. Oroszország állandó képviselője az ENSZ-ban, Vitalij Csurkin elmagyarázta Moszkva álláspontját: „A javaslat teljesen egyoldalú. A nyomásgyakorlás és a szankciók csak a szíriai kormánynak szólnak. Ez pedig nem tükrözi az országban uralkodó valódi helyzetet”.

A valóság pedig nem más, minthogy nem a szíriai kormányt kell megfékezni, hanem a békülésre nem hajlandó ellenzéket. Hiszen nyíltan felvállalták a „Vulkán Damaszkuszban – földrengés Szíriában” elnevezésű akciót. Ennek keretében pedig úgy 30 ezer harcost szabadítottak a fővárosra.

Ugyanakkor sok megfigyelő szerint, ez a szám több tízszer magasabb – és inkább propaganda akcióról van szó. Leonyid Iszaev orosz keletkutató így vélekedik:

Egyelőre a szíriai felkelőknek nem sikerült megszerezni az ellenőrzést egyetlen város felett sem. Ha elérik azt, amit elterveztek és Damaszkusz elesik, akkor természetesen a helyzet pillanatok alatt megváltozik. Ugyanakkor, a jelenlegi támadás valójában a kétségbeesést tükrözi. A szíriai hadsereg még mindig erős, a lázadók pedig nem tudják feltölteni soraikat. A Nyugat egyelőre csak pénzzel és fegyverekkel tud segíteni. Legalábbis addig, amíg Oroszország álláspontja nem változik. A szíriai ellenzék nagyon sok pénzt kap, szponzoraik már elkezdek kételkedni abban, hogy megéri-e finanszírozni ezt a projektet. Szíriában pedig a lázadók ereje egyre kevesebb lesz. Éppen ezért, az ún. Damaszkuszi roham valójában egy színházi előadás, hogy a szponzorok továbbra is pénzeljék az ellenzék akcióit.

A szíriai vállalkozásra rengeteg pénz megy el, ugyanakkor eredménye nincs. Damaszkusz még mindig állja a sarat. Így hát, az ellenzék, annak érdekében, hogy megtartsa tekintélyét a szponzorok szemében, színházi előadást rendez. Ez pedig, a szíriai katonai szakértő, Mohammed Isza szerint, az ún. Damaszkuszi rohamra is vonatkozik:

Jelenleg Damaszkuszban kisebb fegyveres csoportosulások vannak, nyilván valóan Szaúd-Arábia ellenőrzése alatt. Megpróbálnak kitörni és lövöldözésekbe kezdenek. De amint a helyszínre érkezik a hadsereg a lázadók elmenekülnek, és más helyeken kezdenek újabb akcióba, amelyeknek semmiféle eredménye nincs. Ugyanakkor azonban a külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy Damaszkuszban háború van.

A felkelők teljes létszámát nehéz megmondani. Az embernek pedig az a benyomása támad, hogy az előadás a végkifejletéhez közeledik, és az, hogy ki győz, a közeljövőben eldől.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 735 769 megtekintés

Videó: 48 943 047 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030239

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh