Az utóbbi napokban vezető helyre került Szíria vegyi fegyverének témája. Egyrészt ez újabb eszköz a nyomásgyakorlásra Basir al Aszad rendszerére. Másrészt a vegyi fegyver megőrzésének problémája jogcím lehet a Szíriába való beavatkozáshoz.

Hétfőn Szíria külügyminisztériumának képviselője Dzsahid Makdiszi hangzatos bejelentést tett. Szavai szerint Damaszkusz a vegyi fegyvert csakis külső agresszió esetén veti be. Ugyanakkor kijelentette, hogy „a vegyi fegyver valamennyi raktára az országban a kormánycsapatok ellenőrzése alatt áll”.

Világos a nyilatkozat indítéka. Izrael fokozott aggodalmat tanúsít azzal kapcsolatban, hogy a Szíriában levő vegyi fegyverek iszlamisták kezébe kerülhetnek, többek között a Hezbollah-hoz. Izrael védelmi minisztere Ehud Barak kijelentette, hogy Izrael vizsgálja katonai akció lehetőségét, ha felmerül a veszélye, hogy a vegyi fegyverek terroristák kezébe kerülhetnek.

Jay Carney, az USA elnökének sajtótitkára közölte újságírókkal: „Bízunk abban, hogy a vegyi fegyver a szíriai kormány ellenőrzése alatt áll. De bennünket rendkívül aggaszt ezeknek a fegyvereknek sorsa az erőszak fokozódásával az országban és a rendszernek a saját népe elleni egyre erősödő támadásai közepette”.

Gyakorlatilag Damaszkusz a külügy képviselőinek szavaival választ adott: a próbálkozások, hogy külső ellenőrzés alá vonják a vegyi fegyverek tárát, bevetésükkel fenyegetnek, ami pedig a fegyvereknek az ellenzék elleni bevetését illeti, Makdiszi aláhúzta: „Ezek az állítások nevetségesek és nem felelnek meg a valóságnak”.

Az ok nem annyira Damaszkusz jóakarata, mint inkább az, hogy Basar al Aszadnak immár másfél éve sikerül ellenállnia a fegyveres ellenzéknek és a külföld hatalmas politikai nyomásának. A vegyi fegyver bevetése a felkelők ellen viszont a legbiztosabb út a szíriai rendszer összeomlásához, amelytől ebben az esetben elfordulnának kis számú szövetségesei és komolyan fellázadnak megbékélhetetlen ellenfelei.

Valentyin Jurcsenko moszkvai katonai szakértő nagyon csekély valószínűséget lát a vegyi fegyver bevetésére a fegyveres ellenzék ellen, mivel „egy ilyen lépés maga után vonná a külföldi katonai beavatkozást”. Sőt, „a szíriai katonák kapcsolatba léphetnek az amerikaiakkal ezeknek a raktáraknak biztonságának kérdéseiben: így mind a két fél nyugodtabb lehet” – mondta a szakértő.

Ugyanakkor a szakértő szerint „a szíriai vegyi fegyver témájának aktualizálása azt mutatja, hogy ezt felhasználhatják mint jogcímet a beavatkozáshoz. Nincs kizárva, hogy a polgárháború körülményei közepette felmerül javaslat, hogy nemzetközi erők vegyék őrizetbe a fegyvertárakat, akár az ENSZ mandátuma alapján. Igaz, Oroszország beleegyezése nélkül nem lehet megkapni az ENSZ hozzájárulását”.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 451 megtekintés

Videó: 48 307 597 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921574

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh