Ahogyan már régóta tartani lehetett tőle, az eurozóna adósságválsága elérte Spanyolországot és Olaszországot. A spanyolok immáron csak 6-8%-on tudnak/tudnának államkötvényt kibocsátani, és az olasz hozamok is masszívan emelkednek. Mit jelent ez?

A hozamok megugrása miatt a várható jövőbeli kamatfizetés összege megnő, ami miatt további megszorítást kellene csinálni, ami tovább mélyíti a recessziót. Ez a halálspirál. Pedig a megoldás kulcsa régen ott van a politikusok és a jegybank kezében.

Sem Japán, sem USA, sem Anglia nem áll jottányit sem jobban, mint Európa, nem kisebb az adósságuk, nem kisebb az államháztartási hiányuk (sőt!!!), viszont van egy hatalmas különbség. Ezek mögött az országok mögött egységes politikai akarat és jegybank áll. Mivel a befektetők tudják, hogy ezek a jegybankok bármikor képesek és hajlandóak beavatkozni, értve ez alatt azt, hogy fenntartható szinten tartják az állampapírhozamokat, ha kell, és biztosítják a pénzügyi rendszer működését, ezért ezekben az országokban a hozamszintek a mélyben vannak, összhangban az alacsony inflációval és elhúzódó recesszióval. Mivel papírpénzrendszerben vagyunk, ezért a jegybankok valóban VÉGTELEN mennyiségű pénzt tudnak teremteni, tehát az adósságválság abban az értelemben nem létezik, hogy a szuverén, saját pénzt használó, saját pénzükben eladósodó országok nominálisan mindig vissza tudják fizetni tartozásaikat (reálértelemben viszont nem)! Ha az USA állampapírjait nem venné meg senki, akkor akár az összeset meg fogja venni a jegybank (Fed), akár 0%-os hozammal is, így az amerikai állam finanszírozása biztosítva lesz, ugyanígy a brit, vagy a japán is. Más kérdés, hogy ez majd később inflációt fog okozni, de egyszerre elég egy problémával foglalkozni és az amúgy is kisebb baj...

Ettől eltérően Európában nincs egységes politikai akarat, és nincs egész Európát átfogó jegybank. A jegybank képessége megvan, hajlandósága viszont nincs (politikai okok miatt), hogy kezelje a problémát. A befektetők értik, hogy a politikusok/jegybank nem áll az összes ország mögött, nem hajlandó "teljes szívvel" támogatni azokat. Elmondható, hogy szinte az összes eurozónás ország más pénzét használja, olyan mintha aranystandardon lennének, nincs saját jegybankjuk. Baj esetén nem áll be segíteni a jegybank, és ennek híján a deflációs-depressziós halálspirálba süllyednek az országok. Ez folyik jelenleg Európában, miközben erre semmi szükség nem lenne, ha a jegybank minden ország mögé beállna. De ehhez politikai konszenzusra lenne szükség, teljesen közös pénzügyi rendszerre, és közös kötvényekre is - vagy legalább arra, hogy a jegybank szemében minden kötvény egyenlő legyen.

Spanyolország már most halálspirálban vergődik, és a gazdaságpolitikusoknak valószínűleg csak hetei vannak, hogy eldöntsék mit akarnak: a zóna szétesését vagy teljes közösségvállalást. Az eurózónának van megoldása, ezt jól mutatja más fejlett országok (elsősorban az USA) példája. Úgy vélem heteken belül meg fogják hozni a döntést, amely vagy közös kötvénykibocsátásban, vagy ECB hozammmaximálásban vagy valamilyen QE-jellegű megoldásban ölt testet. Ha nem teszik meg, a zóna szétesik...

Forrás: mfor.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 866 megtekintés

Videó: 48 925 423 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027026

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh