Az euró-övezet lehetséges összeomlása közvetlenül összefügg Görögország valószínű fizetésképtelenségével. Lesz fizetésképtelenség – lesz összeomlás. De a világ nem egyszer, nem is kétszer átélt már szuverén default-okat. A közgazdászok a csődöt a piacgazdaság természetes tényezőjének tartják – az aránytalanságok fájdalmas, de hatékony kiküszöbölése eszközének. Akkor miért riogatja annyira Görögország feltételezett fizetésképtelensége az EU-bürokratákat?

Az európai államok többsége az új időkben legalább egyszer már bejelentette fizetésképtelenségét. Itt a rekordot Spanyolország és Franciaország tartja – az előbbi 14 default-ot élt át, az utóbbi nyolcat. A piacgazdaság szempontjából az időről időre előforduló fizetésképtelenség normális dolog: Görögország számára ez keserű, de hasznos pirula lehetne – vélekedik Jurij Danyilov, az Értékpiac fejlesztési központja alapítványnak igazgatója:

Ez normális helyzet a piacgazdaságban, állandóan előfordul. A fizetésképtelenség, mint bármilyen válság, pozitív hatást gyakorol a tőkés gazdaságra, kiküszöbölve bizonyos szerkezeti aránytalanságokat. Mi éppen a szerkezeti aránytalanságok egész készletével állunk szembe, amelyek fájdalmasan kerülnek felszámolásra Görögország fizetésképtelenségével.

Megjegyzendő, hogy Görögország számára a csőd nem újdonság. Az amerikai közgazdászok számításai szerint 1830-tól, független fennállásának körülbelül a fele ideje alatt az ország fizetésképtelen volt. És most az adósságok kifizetésének elutasítása lenne a legjobb megoldás a hellének számára. Hiszen számos szakértő meg van győződve, hogy az adósságok részleges leírása, a kifizetések elhalasztása az új hitelekkel együtt csak konzerválja az adósságválságot. De, amint megjegyzi Borisz Kagarlickij, a globalizáció és szociális mozgalmak intézetének igazgatója, ami jó a görögöknek, az rossz a hitelezőiknek:

A fizetésképtelenség azt jelenti, hogy a veszteséget nem az ország szenvedi meg, hanem hitelezői. Az egész probléma az, hogy ne engedjenek meg Görögországnak olyan lépéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy megmeneküljön a hitelezőktől. Nem megengedni a fizetésképtelenséget mint a megváltás egyetlen útját az adott helyzetben.

Németország mint a fő görög hitelező az euró-övezetben akarja tartani az országot és visszatartani a csődtől, minimálisra csökkentve az ezzel kapcsolatos ráfordításokat. De a görög fizetésképtelenség perspektíváitól nemcsak a németek félnek. Idegesek azok is, akiknek a görögök nem tartoznak semmivel. Miért? A válasz egyszerű. Görögország fizetésképtelensége lesz az első eset a történelem során, amikor a csődbe jutott ország nem a saját pénzegységét használja, hanem egy egész térség közös valutáját.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 703 669 megtekintés

Videó: 48 916 861 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025264

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh