Éhezés fenyegeti azokat a spanyolokat, akiknek lejár munkanélküli-segélyük. A kilátástalan helyzetre sokan polgári engedetlenséggel reagálnak.

Az Andalúziai Munkások Szakszervezete (SAT) nevű kisebb érdekvédelmi szervezet rajtaütést szervezett két élelmiszerüzletben, hogy felhívja a figyelmet a munkanélküliek kétségbeejtő helyzetére. A főként helyi munkásokat képviselő szervezet több száz aktivistája tucatnyi tejjel, tésztával, babbal és más élelmiszerekkel töltött kartont vitt el a szupermarketekből, majd másnap a teljes eltulajdonított árut átadták a helyi élelmiszerbankoknak, írja a Napi Gazdaság.

A rendőrség két résztvevőt tartóztatott le lopás gyanújával, de gyorsan elengedték őket azzal, hogy az ügyben a bíróság előtt kell tanúskodniuk. A spanyol kiskereskedelmi láncok szakmai szövetsége elítélte az akciót, felhívva a figyelmet arra, hogy bár a szektort súlyos válság sújtja, mégis csökkentették áraikat. A Carrefour hipermarketlánc inkább megállapodott a szakszervezettel, hogy a hasonló támadások elkerüléséért inkább támogatnák az élelmiszerbankokat − derül ki a Wall Street Journal tudósításából.

A spanyol szakszervezetek szövetsége szintén elítélte a támadást, ám a SAT azzal fenyegetőzik, hogy további hasonló akciókat szervez, ha az ország vezetői nem vesznek tudomást arról, milyen problémát okoz a régióban a 34 százalékos munkanélküliség. Ezzel a kétségbeesett lépéssel a kétségbeejtő helyzetben lévő családok gondjaira akartuk felhívni a figyelmet − mondta a rajtaütés egyik szervezője. A madridi kormány 100 milliárd eurós megtakarítási csomagja, amellyel a következő két évben mérsékelnék a költségvetés hiányát, egyebek mellett a munkanélküli-segélyek korlátozását is tartalmazza. Egyelőre azt sem tudni, hogy meghosszabbítják-e a támogatásra már nem jogosult, de a hat hónapos átképzési programokban részt vevő emberek augusztus közepén lejáró, havi 400 eurós tanulmányi támogatását.

Elemzők szerint Spanyolország forró ősz elé néz. A tüntetések mindennaposak, a szakszervezet országos sztrájkot szerveznek és népszavazás elé akarják vinni a megszorító csomagot. A konzervatív kormánynak egyelőre stabil többsége van a parlamentben, és az ellenzéki szocialisták alig nyertek vissza valamit a támogatottságukból − ami nem csoda, hiszen a tavaly őszi választások előtt, még kormányon a kötvénypiaci nyomás és az európai szabályok miatt ők is hasonló megszorításokra kényszerültek.

Azoknak a spanyoloknak az aránya, akiknek nincs munkájuk, de még segélyben részesülnek, a 2010-es 78 százalékról mostanra 65 százalékra apadt.

Forrás: index.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 500 megtekintés

Videó: 48 295 228 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920212

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh