Az euró kudarca olyasvalami, amit senki sem, még az euró-szkeptikus finnek sem kívánnak - hangsúlyozta Erkki Tuomioja, finn külügyminiszter a Daily Telegraph című brit lapnak adott interjújában.

"Ám erre fel kell készülnünk", mondta a finn külügyminiszter. Az euró vége azonban nem jelenti az Európai Unió végét - hangoztatta a szociáldemokrata Tuomioja a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítása szerint. "Segíthetne az EU-nak abban, hogy jobban működjön."

A FAZ emlékeztet arra, hogy július elején Jutta Urpilainen finn pénzügyminiszter jelentette ki, hogy Finnország nem fog mindenáron az euróhoz ragaszkodni. Finnország az adósságválságban többször szigorúbb magatartást sürgetett a hitelt felvevő országok részéről.

Újabb pénzeket a finnek szerint Görögországnak csak akkor folyósítsanak, ha már eleget tett reformígéreteinek. Ezen kívül Finnország a Spanyolországnak megígért hiteleket biztosítékok nyújtásához kötötte. A későbbi adósságcsökkentés és a fenyegető veszteségek miatti aggodalmában Helsinki nem szeretné, hogy az ESM mentőalap banki státuszt kapjon.

"Nincsenek szabályok arra nézve, hogy valaki miként hagyja el az euróövezetet, de ez csak idő kérdése" - hangoztatta a finn miniszter. "Vagy a Dél vagy az Észak fog elszakadni". A közös valuta kényszerzubbony, amely emberek millióit sodorja bajba és zavarja Európa jövőjét. Ám senki sem akar Európában az első lenni, aki kiszáll az euróból és ezzel az egész felelősséget magára vállalja."

A Die Presse című bécsi lap pénteki számában szintén idézte a finn külügyminiszter Daily Telegraphnak adott interjúját. Eszerint Tuomioja kijelentette, hogy a finn kormány képviselői már előkészületeket tettek a közös valuta megszűnésére. "Ez nem olyasvalami, amit mindenki pártol Finnországban, nem is szólva a kormányról. Ám fel kell készülnünk erre" - mondta a finn miniszter.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 183 851 megtekintés

Videó: 49 340 462 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7074033

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh