„Szíria megmentéséért” címmel tartott az ellenzék konferenciát Damaszkuszban. A fórumot a Nemzeti Koordinációs Bizottság szervezte.

A szíriai ellenzéki csoportok állást foglaltak a nem erőszakos ellenállás mellett. Ez szerepelne stratégiaként céljuk elérésében. A cél pedig a demokratikus jogállam felépítése a fennálló rendszer megdöntését követően. A találkozó résztvevői beismerték, hogy a fegyveres felkelők sok esetben veszélyt jelentenek mind a forradalomra, mind pedig a társadalomra. Arra hívták fel a Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH), hogy kövesse a most bejelentett irányvonalat.

Az SZSZH a maga részéről közölte, hogy parancsnokságát Törökországból átteszi Szíriába, jelesül azokba a körzetekbe, amelyeket ellenőriz. A cél a legalább 30 kormányellenes csoport egyesítése. Szergej Gyemigyenko, a stratégiai értékelési és elemzési központ szakértője ezt utópiának tartja.

- Nem látok semmilyen távlatot az ellenzék egyesítésére. Az iszlamista szervezetek nem képesek egyesülni valamilyen szervezett formában. Ez az ilyenfajta mozgalmak jellegéből következik. Ezek a csoportok egy-egy vezető köré csoportosulnak, és nem óhajtanak egyesülni más szervezetekkel. Saját magukat tartják a hit igazi harcosainak. Ezt a folyamatot megfigyelhettük Irakban is, Algériában is. Azt is látni kell egyik vagy másik szervezetnek megvannak a saját szponzorai. Van, aki Szaúd-Arábiára számíthat, mások Katarra. Vannak csoportok, amelyek a szíriai szociális talajon alakultak ki. Ők a külföldről érkezőket eleve intervenciósoknak és megszállóknak tartják. Egymással is leszámolnak.

A szíriai ellenzék megosztott. Túlságosan nagyok az ideológiai, a felekezeti és az etnikai különbségek a Damaszkusz ellen harcoló csoportok között. Az ellenzéknek erős vezetőre lenne szükség, de ilyen vezetővel nem rendelkezik. Ezért korai lenne egy valóban egységes ellenzéki kormány létrehozásáról beszélni, amelyet a Nyugat elismerhetne.

Friss hírek szerint Törökország nehézfegyvereket helyez el a szíriai határon. A hétvégén a török hadsereg a Tall al-Abyad határátkelőhelynél helyezett el tüzérségi és rakétakomplexumokat.

Amint a Daily Star libanoni lap közölte, mindez a szíriai hadsereg és a felkelők közötti intenzív összecsapások következménye. A szíriai csapatok lőtték Törökország határkörzeteit, amikor üldözték a felkelőket. Az akció következtében két török polgár megsérült.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 957 663 megtekintés

Videó: 49 103 834 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059370

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh