Katar szerint a Biztonsági Tanács nem képes egységes álláspontot kidolgozni a szíriai konfliktus rendezését illetően. A katari emír úgy véli, hogy az arab országoknak kézbe kell venni a probléma rendezését és be kell avatkozniuk a helyzetbe.

Az ENSZ főtitkára arra hívott fel, hogy véget kell vetni az olyan bűntetteknek, amelyek most Szíriában vannak. Ban Ki Mun felhívta a Közgyűlés delegátusainak figyelmét a szíriai helyzetre.

- Az erőszak tovább fokozódik. Az országban megsértik az emberi jogokat. A kegyetlen erőszakos tetteket alapvetően a kormány részéről követik el, de vannak ilyen akciók az ellenzék részéről is. Az ilyen erőszakos tettek soha nem évülnek el. Kötelességünk véget vetni annak, hogy akár Szíriában, akár más országban büntetlenül követhessenek el ilyen tetteket.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíriával foglalkozó megbízottja szerint az országban a Genfi kommünikében megfogalmazott kollektív döntések alapján lehet megküzdeni a válsággal. Brahimi egyelőre nem rendelkezik átfogó rendezési tervvel. A közgyűlés üléseinek szünetében találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Arról, hogy Brahimi milyen formában akar továbbhaladni Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes nyilatkozott az újságíróknak.

- Nem akarja elvesztegetni azt, amit Kofi Annannak e munka során sikerült elérni. Brahiminek megvan az elgondolása arról, hogyan kell folytatni a politikai és a diplomáciai munkát mind a szíriai felekkel, mind pedig a külső játékosokkal. A cél vérontás mielőbbi beszüntetése és a politikai folyamat beindítása. Brahimi nagyon gondosan tanulmányozta a Genfi kommünikét. Szerinte abban nagyon sok hasznos dolog van. Annál is inkább, mert mindent konszenzus útján sikerült elérni. Véleménye szerint ésszerűtlen lenni mindezt elveszíteni.

Vuk Jeremic, a Közgyűlés jelenlegi elnöke az általános politikai vita megnyitásán emlékeztetett, hogy a világszervezet elsődleges célja a nemzetközi béke és biztonság fenntartása. A szervezeti szabályzat szerint minden vitát békés úton kell megoldani. A közel-keleti helyzet megvitatása ma a Biztonsági Tanács külön ülésén folytatódik.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 396 megtekintés

Videó: 48 288 609 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919681

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh