Az ENSZ és a NATO elítélte a szíriai-török határon történt incidenst. Törökország a világszervezet Biztonsági Tanácsához fordult, olyan intézkedéseket kérve, amelyek rákényszerítik Szíriát az agresszív tetteinek beszüntetésére.

Szerdán Szíria területéről aknagránátok csapódtak be Akcakale településre, egy lakóházba. Egy anya és négy gyermeke életét vesztette, 13-an megsebesültek.

Törökország követelte az Észak-atlanti Tanács összehívását. Az ülésen teljes mértékben támogatták Ankarát és követelték Damaszkusztól az agresszív cselekedetek haladéktalan beszüntetését. A nyugati sajtó értesülése szerint még korai lenne a NATO Washingtoni Szerződése 5. cikkelyének alkalmazása, amely előirányozza az összes szövetséges kollektív katonai válaszának lehetőségét, amennyiben egyiküket agresszió érte.

A NATO-beli források szerint egyelőre a Törökország által benyújtott információ alapján konzultációkat tartanak. Elhamarkodottnak tartják a spekulációkat egy esetleges kollektív katonai válaszról.

Igaz, nincs kizárva, hogy a török hadsereg már ma megkapja a felhatalmazást a katonai műveletekhez a Szíriával határos körzetekben. Olga Haldiz, az Oroszország Hangja Rádió különtudósítója jelenti!

- Október 17-én jár le annak az engedélynek a hatálya, amely lehetővé teszi a katonai műveleteket Törökország területén kívül. A fegyveres erők évente kapnak a medzslisztől engedélyt arra, hogy Irak területén katonai akciókat hajtsanak végre a Kurd Munkáspárt gerillái ellen. A török parlament nem várja meg a korábbi engedély lejártát, és rendkívüli ülést tart, amelyen nyilván szó lesz annak az engedélynek a kiadásáról, amely alapján a török fegyveres erők hadműveletet hajthatnak végre Szíria területén is.

Az erre vonatkozó kérelmet Tayyip Erdogan miniszterelnök csütörtökre virradó éjszaka küldte el a parlamentnek. Ebben szó van arról, hogy a nemzetbiztonságot fenyegető kockázatok és veszélyek ellen sürgősen meg kell hozni a szüksége intézkedéseket.

Ugyanakkor Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára arra hívta fel Ankarát, hogy továbbra is tartsa meg valamennyi kapcsolatát Damaszkusszal. Ezek fontosak azért, hogy szükség esetén csökkenteni lehessen az incidens miatt kialakult feszültséget.

Sürgősen összehívták a török parlament ülését:

Zárt ülésen foglalkozik a török parlament a szíriai témával. Korábban a kormány memorandumot intézett a parlamenthez, azzal a kéréssel, hogy hagyja jóvá a katonai akciókat Szíria területén, válaszképp Damaszkusz agresszív cselekedeteire.

Ibrahim Kalin, a miniszterelnök tanácsadója a Twitteren azt állítja, hogy Törökország nem érdekelt a háborúban Szíriával, de védeni fogja saját határait. Szavai szerint a kormány folytatja a diplomáciai és politikai erőfeszítéseket a helyzet rendezésére.

A török tüzérség folytatja a támadást a szíriai határkörzetben:

A török tüzérség támadásai folytatódtak a szíriai Tell Abjad ellen, a határtól mintegy tíz kilométer mélységben. A támadást Akcakale településről indították, ahol előző nap öt békés polgár vesztette életét a szíriai területről végrehajtott támadásban.

Damaszkuszi jelentések szerint Tell Abjadban már többen, köztük katonák is áldozatul estek a török támadásoknak.

A török kormány a parlamenthez fordult, engedélyt kérve a szíriai területen folytatandó akciókhoz.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 747 399 megtekintés

Videó: 48 950 784 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031763

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh