Az új globális fenyegetések nem adnak esélyt Amerikának ahhoz, hogy egyedül szálljon velük szembe. A kiberháború kísértete ösztönözte arra az Egyesült Államokat, hogy támogassa az orosz javaslatokat az államok viselkedési normáiról az internet viszonylatában.

A világhálóra kijutott provokációs anyagok szociális robbanást válthatnak ki, a megtervezett információs támadás a nukleáris bombázásnál is nagyobb károkat okozhat az országoknak. Ez arra készteti az államokat, hogy megtegyék a szükséges biztonsági intézkedéseket – jelentette ki tudósítónknak adott interjújában Andrej Maszalovics, aki a DialogNauka cégnél az üzleti felderítéssel foglalkozó terület vezetője.

- Számos állam igyekszik előnyre szert tenni a kibertérségben, miután nem is annyira a tömeges támadástól tart, hanem a rendszer ellenőrzés nélküli váltásáról vagy meggyengüléséről. Ezt tapasztaltuk Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában, Szíriában. Ezeket az eseményeket az interneten tömeges felkészítés előzte meg, és ettől most a fejlett országok is tartanak.

A múlt héten, a Budapesti Kibertér Konferencián mondott beszédében Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere videó üzenetében támogatta Moszkva javaslatait az államok internetes viselkedési normáira vonatkozóan. Vlagyimir Jevszejev, a politikai kutatások központjának igazgatója meg van győződve, hogy Amerika most igyekszik elkerülni opponenseinek sorsát, akik ellen maga aktívan bevetette a kiberfegyvert.

- Az Egyesült Államok provokálja a kiberháborút, ugyanakkor ezzel egyidejűleg maximálisan védeni akarja magát. Ezért érdekelt az Oroszországnál meglevő lehetőségek alkalmazásában, és ebből a szempontból kész az együttműködésre. De azt pontosan tudni kell, hogy az Egyesült Államok elsősorban saját maga biztonságáért aggódik.

Az amerikai kormányzat nem első esetben nyilatkozik arról, hogy kész az együttműködésre Oroszországgal a globális biztonság kérdéseiben. Ugyanakkor Washington tényleges részvétele ebben a munkában nem elégséges - véli Vlagyimir Jevszejev.

- Az Egyesült Államok pozíciója a kibertér kapcsán hasonlít a hadászati támadófegyverekkel kapcsolatos álláspontjához. Folytatja a tárgyalásokat a fegyverzetcsökkentésről és ugyanakkor globális rakétavédelmi rendszert épít. Ez a megközelítés viszont csak a további szembenállást ösztönzi.

A szakértő szerint a kiberbiztonság kérdését szélesebben kell kezelni. És ami a legfontosabb: nem kell megteremteni a kiberháborúhoz a feltételeket.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 606 megtekintés

Videó: 48 323 201 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923846

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh