Hadrendbe állították szombaton a NATO által Törökországba telepített hat Patriot rakétaüteg közül az elsőt - közölték az atlanti szövetség európai főhadiszállásán, a belgiumi Monsban.

A NATO-országok külügyminiszterei tavaly december 4-én döntöttek úgy, hogy eleget tesznek az ankarai kormány kérésének, és a török területek, illetve a török lakosság biztonságának javítása érdekében Patriot típusú légvédelmi rakétákat telepítenek a török-szíriai határ közelében. A szíriai belharcok során ugyanis előzőleg szíriai oldalról több ízben támadás érte Törökországot.

A telepítés január elején kezdődött. Három NATO-tagállam - az Egyesült Államok, Németország és Hollandia - egyaránt két-két Patriot üteget állít fel Törökországban. A kezelő személyzet több száz főt tesz ki.

A most hadrendbe állított első Patriot-üteg, amelyet a hollandok telepítettek, Adana török város és környéke biztonságát hivatott védelmezni. A további öt üteget is napokon belül hadrendbe állítják.

A Patriotok repülőgépek és taktikai rakéták megsemmisítésére egyaránt alkalmasak. A NATO többször nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a törökországi telepítés kizárólag védelmi célokat szolgál, és nem takar semmilyen Szíria elleni támadó szándékot.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 550 604 megtekintés

Videó: 34 670 907 megtekintés

Látogatók

Összesen5647868

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh