A hírt a televízióban Nicolas Maduro alelnök jelentette be. Hugo Chávez állapota a december 11-én Kubában végrehajtott onkológiai műtét után folyamatosan romlott. 58 éves volt, és több mint 14 évig állt országa élén.

A venezuelai vezető kiskorától fogva a baseball nagy híve volt, először sportkarrierre vágyott. Édesanyja azt szerette volna, ha fia katolikus pap lesz. De Chávezt a katonai pálya vonzotta. Elvégezte a katonai akadémiát, szolgált a hadsereg ejtőernyős alakulatánál. Azóta a piros sapka hozzátartozott öltözetéhez.

1982-ben tiszttársaival együtt megalapítja a bolivari forradalmi mozgalmat, majd tíz év múlva lázadást szervez Carlos Andres Perez elnök ellen, de az államcsíny sikertelen marad. Két év börtön következik. Kiszabadulását követően legális politikai tevékenységbe kezd. 1998-ban az elnökválasztáson a szavazatok 55 százalékát szerzi meg.

2002-ben ismét államcsíny, de most már Chávez ellen. Leváltják, de 47 óra múlva visszaszerzi a hatalmat. Hazájában óriási volt népszerűsége – mondja Borisz Martinov, a moszkvai Latin-Amerika Intézet tudományos igazgatóhelyettese.

Chávez a lakosság jelentős rétegét emelte ki a nyomorból, ezért hálásak az emberek. Olcsó lakásokat adott, biztosította a szociális támogatást, elérhetővé lett az oktatás, az egészségügy.

Chávez elnöksége idején hét millióval nőtt Venezuela lakossága, 6 százalékkal csökkent a munkanélküliség. A XXI. századi szocializmust a venezuelai elnök olajdollárokból építette: Venezuela az ötödik legnagyobb olajexportőr. A nyersanyagárak emelkedése lehetővé tette, hogy országa számára több mindent elérjen – mondja Fjodor Lukjanov, az Oroszország a globális politikában c. folyóirat főszerkesztője.

Chávez igazi világhíresség volt, és ennek talán az az oka, hogy az emberek vágyakoznak a politikai sokféleségre. Megjelent egy vezető, aki nyíltan kijelentette, hogy a szocializmus széthullt, de mi helyette egy újat javasolunk. Chávez bizonyos európai körökben is nagyon népszerű volt, Úgy üdvözölték, mint egy új Fidel Castrót vagy Che Guevarát.

A venezuelai olajexport alapvetően az Egyesült Államokba irányult. Még akkor is, ha a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen feszültek. Ugyanakkor Venezuelában nagyszabású államosítást hajtottak végre, ami súlyos csapás volt az amerikai üzleti életre. A nagy nyugati cégek közel 17 milliárd dollárt fektettek be a venezuelai gazdaságba, de az államosítással elvesztették befektetéseiket és profitjukat. Kénytelenek voltak átadni részvényeiket a Petroleos de Venezuela állami társaságnak. Az olajtársaságok mellett az energetikai és a telekommunikációs aktívumokat is a kormány ellenőrzése alá vonták.

Az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat másképp építette Chávez. Miután az Egyesült Államok embargót hirdetett a venezuelai fegyverszállításokra, Venezuela Oroszországtól vásárolt technikát. Caracast katonai, műszaki és kőolajszerződések fűzik Moszkvához – mondja Vlagyimir Travkin Latin-Amerika szakértő.

Chávez elnöksége idején számos egyezményt írtak alá Oroszország és Venezuela között. Kölcsönösen előnyös együttműködésről van szó, amely nem ideológiai jellegű. Venezuelához fűződő kapcsolataink nem egyik vagy másik rendszer támogatását, hanem a felek közötti előnyös kapcsolatok felkutatását fémjelzik.

Moszkva stratégiai partnerének tekinti Caracast. Hugo Chávez úgy tartotta, hogy Oroszország tölti be a világban azt a szerepet, amely az egyensúly eléréséhez szükséges.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 878 megtekintés

Videó: 48 293 875 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920111

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh