Szakértők szerint több évtizedre lesz szükség ahhoz, hogy felszámolják Japánban a fukusimai atomerőmű balesetének következményeit. Legalább ennyi idő kell ahhoz is, hogy lemondjanak az atomenergia felhasználásáról.

A katasztrófát követően a japán kormány felülvizsgálta az atomenergia fejlesztésére vonatkozó terveit. 2011-ben Németország elfogadta azt a koncepciót, amely értelmében teljesen lemondanak a villamos energia atomerőművi előállításáról. Most Németországban 9 atomerőmű üzemel. Ezeket a létesítményeket 2022-re bezárnák. De a szakértők szerint, Tokiót követően, Berlinnek is módosítania kell a határidőket.

Az új japán kormány 2012 végén bejelentette, hogy szándékában áll a korábbi kabinet politikájáról való lemondás, azaz újra akar indíttatni hat reaktort. Jelenleg Japánban az 50 atomreaktorból csak 2 üzemel. A belső készletek hiánya miatt Japán kénytelen lesz működtetni az atomerőműveket – véli Oleg Dvojnyikov, az Atomstratégia orosz folyóirat főszerkesztője.

Nem olcsó mulatság az atomerőművek bezárása. Japán és Kína importálja ma a legnagyobb mennyiségű cseppfolyósított gázt. Ez az energiahordozó meglehetősen drága. Az új kormány valószínűleg arra a következtetésre jut, hogy vállalni kell az atomenergetika fejlesztését. Kénytelen egyensúlyozni az atomenergia-ellenes tüntetések résztvevőinek hangulata és a realitás között. Gazdasági okok teszik szükségszerűvé az erőművek újraindítását, miután a gazdaság energia nélkül nem fejlődhet.

Számos országban jelentették be az atomenergiáról való lemondást, az alternatív források fejlesztésének szükségességét. Ugyanakkor az is világos, hogy nem könnyű alternatívát találni. Anton Hlopkovnak, az Energetikai és Biztonsági Központ igazgatójának véleménye.

Egész sor állam tervezi új atomerőművi blokkok építését. Fukusima után két évvel egyre erősebb a felismerés, hogy rövidtávon, de még középtávon sincs olyan technológia, amely képes lenne helyettesíteni az atomenergetikát. Egész sor államban továbbra is jelentős az atomenergia szerepe.

Franciaország energiaellátásában 74 százalékkal van jelen az atomenergia. Ez az arány az Egyesült Államokban 20, Németországban 28, Japánban 29, Oroszországban 17 százalék.

Nem lehet azonnal lemondani az atomerőművekről. A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy minimálisra csökkenjenek az atomerőművek üzemeltetésével kapcsolatos kockázatok. Ez pedig nem csak a legújabb biztonsági rendszerek felszerelését, hanem a nukleáris fűtőanyag zárt ciklusú felhasználására való átállást is jelenti.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 722 296 megtekintés

Videó: 48 932 742 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028437

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh